Hoćete za Novu Godinu u Australiju? Požurite sa zahtevom za vizu!

NEW_YEAR

Ako želite da provedete predstojeće novogodišnje praznike u Australiji, onda požurite sa Vašim zahtevom kako bi Vam viza bila odobrena na vreme. Što više odlažete podnošenje zahteva, manje su šanse da ćete dobiti vizu na vreme.

Ako idete u Australju za novogodišnje praznike, podrazumeva se da ćete se prijaviti za neku od dostupnih turističkih viza. Postoji više vrsta turističkih viza, pa pročitajte u nastavku koja bi Vama najviše odgovarala, kao i koje je očekivano vreme procesuiranja vize.

 

Turistička viza – Podtip 601

Turistička viza podtip 601 poznatija je i kao ETA viza (Electronic Travel Authority Visa). Za nju se možete prijaviti, ako imate pasoš određene zemalje i u tom slučaju proces za Vas je dosta pojednostavljen, a viza se dobija gotovo automatski. Spisak zemalja kojima je dostupna ova vrsta trusitičke vize možete pronaći ovde: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/601-#tab-content-1

 

Turistička viza – Podtip 651

Kao i za podtip 601, neophodno je da imate pasoš određenih zemalja da biste se prijavili za turističku vizu podtip 651. Spisak zemalja dostupan je ovde: https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/651-?tab=1&heading=who-could-get-this-visa

Viza se može dobiti za dan ili dva, ali znajte da ovu vizu ne dobijate automatski kao vizu 601, već se gledaju Vaše okolnosti, da li ste zaposleni, gde živite i radite. Ukoliko je Vaš slučaj nešto složeniji, onda se viza može čekati i mesec dana, a nekada i dva, zavisno od toga kada podnosite zahtev.

 

Turistička viza – podtip 600

Ako nemate pasoše gore navedenih zemalja ili želite da dobijete vizu na period duži od 3 meseca, onda treba da podnesete zahtev za podtip 600. Ova viza se čeka u proseku par nedelja, ali u vreme kada se procesuira mnogo prijava za turističke vize, može biti i mesec dana do dva meseca, pogotovo ako ne dostavite svu potrebnu dokumentaciju u vreme podnošenja zahteva.

Uslovi za dobijanje ove turističke vize se uglavnom odnose na to da možete da pokažete da ćete se vratiti u svoju zemlju tj. da imate zbog čega da see vratite, npr da imate posao, da studirate, imate supruga/u, imovinu i slično.

 

Cena zahteva

Cena zahteva (takse) za turističku vizu podtip 600 po osobi je 140 AUD (što je oko 100 evra). Ako planirate da putujete sa još nekim članom porodice, prijateljima, znajte da oni moraju da podnose zahtev za svoju vizu. Tako da, ako npr četvoročlana porodica podnese zahtev za turističku vizu, trošak za zahtev bi bio 560 AUD. Troškovi za vizu 601 iznose 20 AUD, dok se podnošenje zahteva za vizu 651 ne naplaćuje.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili Vam je potrebna pomoć oko pripreme turističke ili neke druge vize za Australiju, možete nam se javiti mejlom na info@baxvel.com ili popuniti upitnik na našem vebsajtu i dobićete od nas odgovor putem mejla. Naša agencija je jedina agencija koja ima registrovanog migracionog agenta na području teritorije Republike Srbije.

Vera Radisavljević
Solicitor & Registered Migration Agent
MARN 1681254

Napomena: Ovaj tekst je pripremljen od strane registrovanog migracionog agenta i australijskog advokata Vere Radisavljević. Ovaj tekst nije pravni savet i ukoliko želite savet u vezi Vašeg slučaja, molimo Vas da nam se obratite na neki od dostupnih kontakata. 

najnoviji članci