Kako od turističke do radne vize za Australiju?

HOW_TO_CONVERT

Kako dobiti radnu vizu za Australiju ako trenutno imate turističku vizu? 

Voleli biste da radite i živite u Australiji.

Mislite da je najlakši način da jednostavno dođete u Australiju sa turističkom vizom, a onda se prijavite za radnu vizu.

Prijatelji su Vam rekli „Sve je lakše kada si tamo.“ Ipak, za većinu ljudi to ne bi bio najlakši način.

Ranije je to bilo nešto jednostavnije, ali u poslednje vreme sve je teže dobiti radnu vizu za Australiju.

 

Produženje turističke vize

Jednom kada dobijete turističku vizu, više je ne možete produžiti ili pretvoriti u drugi tip vize, kao na primer u radnu vizu. Ako želite da produžite svoj boravak u Australiji kao turista, morate da da podnesete zahtev za novu turističku vizu.

Mnogi ljudi mogu da ispune uslove samo za turističku vizu podtipa 600.

Ako se prijavite za ovaj tip vize dok ste van Australije, prijava za vizu (visa application charge – VAC) se naplaćuje 140 dolara. Međutim, ako ste već u Australiji i želite da se prijavite za novu turističku vizu, prijava za vizu se naplaćuje 345 dolara. Ako kasnije želite da se prijave i za treću turističku vizu, prijava za vizu se naplaćuje 1,045 dolara.

Ovo su samo troškovi za produžetak Vašeg boravka kada već imate turističku vizu i prijavljujete se za produžetak i dobijanje novih turističkih viza. Prilikom prijave za produžetak turističke vize, morate pokazati da imate dovoljno novca i da imate nameru da boravite u Australiji ograničen vremenski period.

„No further stay“

Ako u Vašoj turističkoj vizi stoji napomena „Onemogućeno produženje boravka” (“No further stay”), to znači da nemate pravo da se prijavite za novu turističku vizu ili bilo koju drugu vizu, osim ako ne postoje izuzetne okolnosti koje Vam daju pravo da podnesete zahtev za određenu vrstu vize ili da otklonite ovaj uslov.

 

Dobijanje radne vize

Za mnoge su odgovarajuće opcije migracija po osnovu kvalifikacija (Skilled migration) ili migracija po osnovu poslodavca-sponzora (Employer sponsored visa). Većina ljudi vidi rešenje u studentskim vizama što je najčešće i najskuplja opcija.

Migracija po osnovu kvalifikacija
(Skilled migration)

Da biste ispunili uslove za migraciju po osnovu kvalifikacija, treba da obezbedite da Vam se izda pozivnica za prijavu za vizu. U poslednje vreme, broj izdatih pozivnica je znatno opao i trenutno je potrebno da ostvarite mínimum 65 poena da bi Vam poziv bio uručen.

Pre nego što sve podatke unesete preko interneta na SkillSelect platformi, treba da ostvarite određeni rezultat na datom testu poznavanja engleskog jezika, treba da prođete test procene kvalifikacija, da ste određenog uzrasta, da se bavite određenim poslom, itd.

Podnosiocu zahteva za ovaj tip vize mogu biti potrebni meseci ili čak godine da bi ispunili uslove, prošli test procene kvalifikacija i/ili da bi prošli test znanja engleskog jezika. To znači da oni mogu biti daleko od kuće i porodice dosta dugo vremena. Stoga, mi često savetujemo klijente koji žive van Australije da ukoliko već ispunjavaju uslove za vizu po osnovi kvalifikacija ili pak žele da rade na ispunjavanju uslova, da na tome rade dok su van Australije.

Više informacija o vizama po osnovi kvalifikacija možete pronaći u našim člancima Iseljenička viza – Pitanja i odgovori i Koliko košta iseljenička viza za Australiju

 

Migracija po osnovu poslodavca-sponzora
(Employer Sponsored Visa)

Druga opcija je sponzorisana radna viza od strane poslodavca, što je dobro rešenje za australijske poslodavce koji ne mogu da nađu odgovarajućeg radnika u Australiji. Ima poslodavaca koji se javno oglašavaju da bi rado sponzorisali radnika iz inostranstva, te ih možete direktno kontaktirati. Imajte na umu da i poslodavac i radnik moraju ispunjavati sve uslove za dobijanje vize.

 

Trening viza

Ukoliko ste nedavno stekli određenu kvalifikaciju i/ili imate minimum 12 meseci radnog/obrazovnog iskustva u poslednja 24 meseca, a imate poslodavca koji bi hteo da Vas obučava, možda postoji mogućnosti da na ovaj način radite u Australiji. Trening viza nije radna viza, već viza koja omogućava obučavanje na radu koji mora biti plaćen.
Nosioci ove vize uglavnom ne ostvaruju finansijsku dobit, ali su u prilici da steknu radno iskustvo u Australiji i iskuse australijsku poslovnu kulturu i uopšteno, život i rad u Australiji. Ova opcija je takođe dobra za osobe koje su nedavno stekle određene kvalifikacije, a ne mogu u svojoj zemlji da nađu posao u struci kako bi stekli radno iskustvo.

 

Za pomoć i konsultacije oko radne, turističke ili bilo koje druge vize za Australiju, kontaktirajte nas putem mejla na info@baxvel.com ili telefonom na +381 63 778 3504 ili Viber-om na +61 423 706 205. Naša agencija je jedina agencija koja ima registrovanog migracionog agenta na području teritorije Republike Srbije.

 

Vera Radisavljević
Solicitor & Registered Migration Agent
MARN 1681254

Napomena: Ovaj tekst je pripremljen od strane registrovanog migracionog agenta i australijskog advokata Vere Radisavljević. Ovaj tekst nije pravni savet i ukoliko želite savet u vezi Vašeg slučaja, molimo Vas da nam se obratite na neki od dostupnih kontakata. 

najnoviji članci

10 Razloga da posetite Australiju 1
Ako planirate putovanje ili planirate da se trajno ili privremeno preselite ili možda želite da
Saznajte više
Prednost samcima! Nova regionalna viza za Australiju! 2
Od 16. novembra 2019. novim amandmanom o migraciji menja se Pravilnik o migracijama iz 1994.
Saznajte više
Australija otvara vrata radnicima kroz novi vizni program 3
Da bi privukla doseljenike u područja izvan velikih gradova Australije, australijska Vlada je uspostavila novi
Saznajte više
Zašto studirati u Australiji? 4
Postoje velike prednosti studiranja u Australiji i posedovanja studentske vize za Australiju. U Australiji studiraju
Saznajte više
Prvi put u Srbiji - Registrovani Migracioni Agent za Australiju 5
Voleli bismo da nedavno uvedene novine u Baxvel Doo Beograd podelimo sa našim klijentima.Nova kancelarija
Saznajte više
Close Menu