Kako se prijaviti za turističku vizu i koliko dugo traje taj proces?

how_to_apply2

Šta je potrebno znati prilikom prijave za turističku vizu i koliko vremena je potrebno da bi viza bila odobrena?

Proces prijave za turističku vizu zavisi od vrste turističke vize za koju se prijavljujete i od toga odakle se prijavljujete.

Prijava na papiru ili onlajn 

Iz većine zemalja moguće je prijaviti se onlajn. Ipak, još uvek ima zemalja iz kojih se prijava dostavlja isključivo na papiru, dok ima i zemalja iz kojih je onlajn prijava jedino rešenje.

Od 1. jula 2018.

Od 1. jula 2018. moguće je prijaviti se za tranzitnu vizu (Transit visa subclass 771) preko interneta. Pre ove promene, podnosioci zahteva za vizu su morali da kontaktiraju najbližu kancelariju Odeljenja za unutrašnje poslove (Department of Home Affairs). Međutim, sada se sve može završiti preko interneta.

Putovanje sa porodicom 

Ako želite da putujete u Australiju sa članovima porodice, oni se takođe moraju prijaviti za vizu. Njihove prijave ne mogu biti deo Vaše prijave, već svako mora imati zasebnu prijavu i, u slučaju odobrenja, imaće i zasebnu vizu. Moguće je uključiti članove porodice u neke druge tipove viza, ali ne i u turističku vizu.

Odeljenje za unutrašnje poslove savetuje porodice da na ImmiAccount-u naprave grupu u odeljku ‘Manage Groups’ i da upišu grupni ID i ime svake osobe koja je budući nosilac vize.

Priprema dokumenata

Za neke vize i u slučaju nekih podnosilaca, nikakva dokumenta nisu potrebna. Međutim, za mnoge vrste viza, posebno za turističku vizu podtipa 600 (Visitor Visa Subclass 600), dokumenta koja su dokaz Vaših tvrdnji iz prijave moraju se priložiti. Za neke to je svega nekoliko papira, dok za neke druge mogu biti desetine papire zavisno od Vašeg slučaja i okolnosti pod kojima se prijavljujete. Ako ne dostavite neophodna dokumenta, rizikujete da Vam viza ne bude odobrena. Nadležni za odobrenje Vaše vize nisu u obavezi da traže dokumenta ako ih Vi niste dostavili na vreme.

Odobrenje vize

Ako Vam je viza dostavljena mejlom ili poštom, onda nije potrebno da Vam viza bude upisana u pasoš. Važno je da u svakom trenutku imate vizu uz sebe prilikom putovanja za Australiju.

Procesuiranje viza

Vreme potrebno za izdavanje turističkih viza može zavisiti od brojnih faktora. Na dan 20. jul 2018. možemo izvući sledeću statistiku:

Visa Type Stream (if available) 75% of applications processed in 90% of applications processed in
651 eVisitor 1 business day 2 days
600 Visitor Tourist 19 days 24 days
600 Visitor Business Visitor 8 days 16 days
600 Visitor Frequent Traveller 20 days 21 days
600 Sponsored Family 31 days 55 days
600 Visitor Approved Destination Status 3 days 5 days
771 Transit 6 days 8 days

 

Da biste pratili ove podatke koji se redovno ažuriraju, posetite sledeći link: https://www.homeaffairs.gov.au/about/access-accountability/service-standards/global-visa-citizenship-processing-times

Imajte na umu da su ovo opšti podaci i da Vam ne može biti garantovano za koje vreme će Vaša viza biti izdata.

Koliko dugo mogu da ostanem u Australiji sa turističkom vizom?

Na sajtu Odeljenja za unutrašnje poslove savetuje se da podnosioci zahteva traže vizu na 3, 6 ili 12 meseci. Viza može biti izdata u ovim vremenskim okvirima ili na čak kraće vreme.

Rezervisanje smeštaja i bukiranje letova 

Odeljenje za unutrašnje poslove ne savetuje podnosiocima zahteva za vizu da rezervišu smeštaj ili bukiraju let pre nego što im je viza odobrena. Odeljenje ne može biti odgovorno niti snositi troškove nastale prevremenim rezervacijama, a u slučaju odbijene vize.

Za više informacija proverite naša dva članka na temu turističkih viza – Opcije i uslovi za dobijanje turističke vize i Turistička viza za Australiju – troškovi i potrebna novčana sredstva.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili Vam je potrebna pomoć oko pripreme turističke ili neke druge vize za Australiju, možete nam se javiti mejlom na info@baxvel.com ili popuniti upitnik na našem vebsajtu i dobićete od nas odgovor putem mejla.

Naša agencija je jedina agencija koja ima registrovanog migracionog agenta na području teritorije Republike Srbije.

Vera Radisavljević
Solicitor & Registered Migration Agent
MARN 1681254

Napomena: Ovaj tekst je pripremljen od strane registrovanog migracionog agenta i australijskog advokata Vere Radisavljević. Ovaj tekst nije pravni savet i ukoliko želite savet u vezi Vašeg slučaja, molimo Vas da nam se obratite na neki od dostupnih kontakata. 

najnoviji članci