Ostvarite iseljenje u Australiju – Novi talent vizni program

Ostvarite iseljenje u Australiju

Ostvarite iseljenje u Australiju preko novog viznog programa koji je pokrenut u novembru 2019, poznat pod imenom Global Talent Independent Program.

Ovaj program za iseljenje u Australiju daje prednost kandidatima iz nekoliko prioritetnih grana industrije.

U prvoj fazi, kandidat se prijavljuje za pozivnicu za vizu (Expression of interest).

Sa pozivnicom za vizu, sledeći korak je talent viza za Australiju.

Sa pozivnicom ima veće šanse da mu australijska viza bude odobrena. Takođe, može očekivati ubrzanu obrada zahteva što mu omogućava da što pre započne novi život u Australiji.

Šta je Global Talent Independent Program?

Global Talent Independent Program daje jedinstvenu priliku visoko kvalifikovanim i talentovanim ljudima za rad u Australiji i život u Australiji.

Cilj ovog programa jeste da privuče talente iz svih krajeva sveta u Australiju dok u isto vreme jača ekonomiju i stvara nove poslovne prilike.

Podnosilac zahteva kroz ovaj program ostvaruje stalni boravak u Australiji (permanent residency in Australia) i iseljenje u Australiju.

Službenici Global Talent Independent Programa raspoređeni su u nekoliko gradova širom sveta. Oni prisustvuju značajnim industrijskim događajima i izložbama radi promocije programa.

Takođe, sarađuju sa australijskim univerzitetima, privredom, raznim vladinim organizacija i sl. kako bi privukli talentovane kandidate iz raznih krajeva sveta.

Prioritetne grane industrije za iseljenje u Australiju

Global Talent Independent program otvoren je za zanimanja iz nekoliko prioritetnih grana industrije.

 • Resursi (Resources),
 • Agrikultura (Agri-food and AgTech),
 • Energetika (Energy),
 • Medicina (Health Industries),
 • Bezbednost, napredne tehnologije i svemirska industrija (Defence, Advanced Manufacturing and Space),
 • Cirkularna ekonomija (Circular Economy),
 • Digitalna tehnologija (DigiTech),
 • Infrastruktura i turizam (Infrastructure and Tourism),
 • Finansijske usluge i finansijska tehnologija (Financial Services and FinTech),
 • Obrazovanje (Education).

Visina plate za iseljenje u Australiju preko Global Talent Independent Programa

Od kandidata se očekuje da mogu da ostvare primanja koja iznose ili su iznad sume od AUD$ 153,600. Ova suma se određuje na godišnjem nivou svakog 1. jula.

Prilikom procenjivanja da li kandidat može da ispuni uslov zarade, uzimaju se u obzir sledeće okolnosti:

 1. Trenutna zarada putem ugovora o radu ili platnih lista;
 2. Ponude za posao koje navode minimalno navedenu sumu; ili
 3. Ocene na nedavno završenim master ili doktorskim studijama.

Nominacija za iseljenje u Australiju preko Global Talent Independent Programa

Kada se prijavljujete za Global Talent Independent Program, treba da budete podržani od strane nominatora u Australiji.

Nominator mora biti australijski državljanin ili stalni rezident (permanent resident) u Australiji ili državljanin Novog Zelanda koji ispunjava uslove. Opciono, Vaš nominator može da bude i australijska organizacija.

Nominator treba da potvrdi Vaš uspeh i dostignuća i ukaže na značaj koji Vaše iseljenje u Australiju ima za australijsko društvo, kulturu ili ekonomiju. Takođe, nominator mora da ima dobru reputaciju u Australiji u istoj profesiji kao i Vi.

Možete imati istog nominatora i kada je u pitanju Global Talent Independent Program i talent viza za Australiju.

Ubrzan proces dobijanja stalnog boravka za život u Australiji

Global Talent Independent Program odabranim kandidatima omogućava ubrzani proces dobijanja stalnog boravka i samim tim brže iseljenje u Australiju.

Naime, ako ispunjavate sve uslove, pozivnica za vizu može da Vam bude odobrena.

Da biste dobili pozivnicu za vizu, treba da prikupite potrebna dokumenta i podnesete besplatan zahtev za pozivnicu (Expression of Interest).

Ukoliko dobijete pozivnicu, Vaš sledeći korak je talent viza za Australiju i možete očekivati da će Vam viza biti obrađena u nešto kraćem vremenskom periodu. Takođe, pozivnica Vam pruža veću sigurnost da će Vam talent viza za Australiju kasnije biti i odobrena.

Podnosioci zahteva dobijaju kontakt osobu u Imigracionom Odeljenju Australije koja će ih sprovesti kroz ceo proces. Njihovi zahtevi će imati prioritet prilikom obrade.

Talent viza za Australiju za iseljenje u Australiju

Nakon što ste dobili pozivnicu, sledeća stavka je talent viza za Australiju.

Bilo da se prijavljujete iz Australije ili van nje, potrebno je da se prijavite za Global Talent vizu za Australiju potklase 858 (Global Talent visa for Australia Subclass 858).

Ako Vaše zanimanje nije u nekoj od prioritetnih grana industrije u okviru Global Talent Independent Programa, onda možete podneti odmah zahtev za talent vizu. Naravno, pod uslovom da ispunjavate ostale uslove za talent vizu.

Za više informacija o talent vizi, predlažemo da pogledate naš blog članak Talent viza za Australiju – Život u Australiji za najbolje!

Kako mi možemo da  pomognemo

Budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko:

 • Imate nominatora i potrebna Vam je aisstencija sa pozivnicom za vizu (Expression of interest) za Global Talent Independent Program ili sa Global Talent vizom za iseljenje u Australiju,
 • U potrazi ste za nominatorom i priznati ste u nekoj od prioritetnih grana industrije,
 • Želeli biste da detaljnije popričate sa licenciranim agentom za migracije o Vašim viznim opcijama za Australiju kada se uzme u obzir i talent viza za Australiju.

Možete nam se javiti mejlom na info@baxvel.com ili popuniti upitnik na našem vebsajtu i dobićete od nas odgovor putem mejla.

Za sve koji zakažu konsultacije i kasnije se odluče na dalju saradnju sa nama i angažuju nas za kompletnu uslugu, daćemo popust na cenu kompletne usluge za iznos konsultacije.

Za više informacija, savetujemo da posetite zvanični sajt Imigracionog Odeljenja Australije.

Napomena: Imigraciono odeljenje je 14.11.2020 ukinulo Talent vizu za Australiju potklase 124 (Distinguished Talent visa for Australia Subclass 124), a od 27.02.2021 promenilo je naziv vize 858 iz Distinguished Talent visa Subclass 858 u Global Talent visa Subclass 858. Takođe, lista prioritetnih grana industrije je dopunjena. Ovaj članak je ažuriran u skladu sa pomenutim izmenama.

najnoviji članci