Partnerska viza – podnošenje zahteva u Australiji ili van Australije?

sydney_opera_house_marriage

Upoznali ste se i želite da Vaša devojka, Vaš momak ili (van)bračni drug dođe kod Vas u Australiju da vidite kako je živeti zajedno i da li se Vašem partneru uopšte dopada način života u ovoj zemlji.

Podnošenje zahteva za turističku vizu 

U nedoumici ste da li da podnesete zahtev za turističku vizu ili za vereničku/partnersku vizu. Ukoliko ste sigurni da ste u ozbiljnoj vezi sa Vašim australijskim partnerom i verujete da ćete u nekom trenutku u budućnosti podnositi zahtev za partnersku vizu, predlažemo Vam da nas obavezno kontaktirate. U poslednje vreme imamo mnogo klijenata koji pripremaju samostalno zahtev za turističku vizu i navedu informacije koje mogu značajno da smanje njihove šanse za dobijanje neke druge vize u budućnosti. Sve informacije koje navedete u zahtevu za turističku ili bilo koju drugu vizu uzimaju se u obzir kada se obrađuje Vaš zahtev za sve naredne vize, bez obzira na to da li Vam je viza odobrena ili zahtev odbijen, sve se gleda. Ovakav scenario se dešava ne samo ljudima koji su tek započeli romantični odnos, već i osobama koje su godinama u braku i čak imaju decu iz ovih brakova, ali ne žive u Australiji nego su ili odvojeni ili jednostavno žive van Australije.

Deca iz prethodnog braka

Ukoliko ste u braku ili vanbračnom odnosu sa osobom koja ima australijsko državljanstvo, a imate decu iz prethodnog braka, veoma je važno da radite na Vašem zahtevu za partnersku vizu što ranije, odnosno treba da budete svesni toga da postoje starosne granice do koje Vaše dete može da bude pridruženo Vašem zahtevu za partnersku vizu. Mnogi misle da ako im je muž državljanin Australije, onda mogu decu uvek da dovedu. Međutim, ako Vaša deca nisu rođena u vreme kada je jedan od njihovih roditelja bio australijski državljanin, starosne granice i uslovi će se primenjivati.

Primer vanbračnog para koji podnosi zahtev blagovremeno

Mirko i Slavka su u vanbračnom odnosu već godinu dana. Žele da Slavka dođe u Australiju, jer je Mirku nezgodno da bude odvojen od svoje dece iz prvog braka koji žive u Australiji. Mirko želi da Slavka dobije vizu na vreme i da dovede svoje maloletno dete iz prvog braka. Slavka podnosi zahtev, pridužuje dete svom zahtevu, i kasnije i Slavka i dete dobijaju vizu i dolaze kod Mirka u Australiju da žive.

Primer bračnog para koji kasni sa zahtevom

Dragan i Dragana su se venčali 2007. godine. Dragan je australijski državljanin, a Dragana već ima dvoje dece iz prvog braka (znači ova deca nisu Draganova deca i time nisu australijski državljanini). Dragan i Dragana žive u Srbiji i lepo im je. Ne razmišljaju uopšte o dobijanju partnerske vize ili bilo koje druge vize za Draganu i decu, ali odjednom jednog dana 2018. godine nešto se desi i oni reše da se pakuju i idu za Australiju. Pozovu agenta i saznaju da je kasno da decu povedu odnosno deca ne ispunjavaju uslov za partnersku vizu, jer Draganina deca sad imaju preko 23 godine života.

Ranije je starosna granica za decu bila 26 godina, ali od 19. novembra 2016. godine granica je pomerena na 23 godine. Postoji mogućnost da se dete dovede ako je starije od 23 godine, ali to samo ako se prikaže da dete ima zdravstvene probleme zbog kojih nije u stanju da radi. Ali onda, ako neko od osoba u zahtevu ne ispunjava zdravstveni uslov za vizu, onda zahtev može biti odbijen i podnosiocu i svima koji su se prijavili za vizu sa njim.

Pravo na rad

Mnogi podnosioci zahteva za partnersku vizu imaju problem što moraju da čekaju od 10 do 13 meseci da bi dobili vizu. Podnosioci zahteva zbog toga razmišljaju o podnošenju zahteva za turističku vizu dok čekaju obradu partnerske vize. Međutim, mnogima ne odgovara turistička viza, jer sa njom ne mogu da rade dok su u Australiji, ali ponekad pristaju i na te uslove samo da održe odnos sa svojim partnerom.

Ukoliko podnosite zahtev za partnersku vizu dok ste u Australiji, treba da znate da je generalno pravilo da imate pravo da radite nakon što ste podneli zahtev za partnersku vizu, ali prosečno vreme za obradu zahteva je od 20 do 24 meseca u martu 2018. godine, što je oko 10 meseci duži period nego za obradu zahteva koji je podnet van Australije.

Pogledajte i naše druge članke na ovu temu – Partnerska i verenička viza i Partnerske vize za Australiju odobrene na osnovu vanbračnog odnosa.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili Vam je potrebna pomoć oko pripreme partnerske ili neke druge vize za Australiju, možete nam se javiti mejlom na info@baxvel.com ili popuniti upitnik na našem vebsajtu i dobićete od nas odgovor putem mejla.

Naša agencija je jedina agencija koja ima registrovanog migracionog agenta na području teritorije Republike Srbije.

Vera Radisavljević
Solicitor & Registered Migration Agent
MARN 1681254

Napomena: Ovaj tekst je pripremljen od strane registrovanog migracionog agenta i australijskog advokata Vere Radisavljević. Ovaj tekst nije pravni savet i ukoliko želite savet u vezi Vašeg slučaja, molimo Vas da nam se obratite na neki od dostupnih kontakata. 

najnoviji članci