Putovanje u Australiju

Saznajte sve o putovanju u Australiju

Australija je jedna od uzbudljivijih destinacija koja zbog svoje raznolikosti i bogate prirodne i kulturne baštine, privlači godišnje veliki broj turista. To je zemlja kengura koja spaja netaknuta prirodna prostranstva sa urbanizovanim gradskim životom i nudi bezbroj mogućnosti za život i uživanje ljudima širom sveta. 

Saznaćemo kada je najbolje posetiti Australiju i kako doći do ovog udaljenog kontinenta počevši od viza, pa sve do nezaobilaznih znamenitosti koje čine ovu zemlju jednom od najpoželjnijih destinacija na svetu. 

Kada je najbolje putovati u Australiju?

Kada je najbolje vreme za posećivanje Australije?
Najbolje vreme za put u Australiju zavisi od dela zemlje u koji idete jer postoje različite klimatske zone

Australija je zemlja koja se nalazi na južnoj hemisferi i ima različite klimatske zone. Zbog toga, godišnja doba se razlikuju, a najbolje vreme za putovanje zavisi od ličnih preferencija i planova.

Vreme u Australiji zavisi od oblasti i dela zemlje koji želite da posetite, pa je zato neophodno dobro se raspitati pre nego što odete kako vas ne bi dočekala iznenađenja povodom različitih vremenskih uslova.

Severna Australija ima veoma visoke temperature u januaru i februaru, i zato je najbolje vreme za posetu tokom suve sezone koja traje od aprila do septembra. U tom periodu su prijatnije temperature, a kiše nisu toliko česte. Darvin se nalazi na samom severu zemlje i odličan je grad sa veoma povoljnom klimom ukoliko želite da posetite ovaj deo zemlje. 

U martu startuje sezona gledanja kitova sa obala Viktorije jer je to period njihove migracije. Phillip Island, Warrnambool i Apollo Bay su neki od najpoznatijih lokaliteta za posmatranje kitova u Viktoriji jer imaju vidikovce i organizovane ture koje omogućavaju posmatranje kitova sa obale. 

Gradovi Sidnej, Melburn i Brizbejn nalaze se u istočnoj Australiji i proleće i jesen je najbolje vreme za njihov obilazak. Klima je prijatna, sa toplim danima i umereno hladnim noćima. U letnjem periodu koji traje od decembra do februara može biti jako vruće, dok je u zimskom periodu, od juna do avgusta, dosta hladnije.

Najbolje vreme za posetu zapadnoj Australiji su proleće i jesen, dok su leta vrela, a zime dosta blage. Pert je jedan od gradova koji se nalazi u zapadnom delu zemlje i njegov obilazak se preporučuje u periodu od septembra do novembra ili od marta do maja. 

Južna Australija ima veoma promenljivu klimu. Tasmaniju i Great Ocean Road je najbolje posetiti u novembru jer je tada vreme veoma prijatno i temperature su tople. 

Centralni deo zemlje ima pustinjsku klimu. Leta su vrela, a noći mogu da budu veoma hladne sa temperaturama koje padaju čak ispod nule. U ovom delu zemlje je niska vlažnost vazduha, a padavine su retke. Najbolje vreme za posetu centralnom delu zemlje i njenom poznatom gradu Alice Springs je tokom proleća i jeseni

Nakon što smo istražili kada je najbolje posetiti različite delove Australije, prelazimo na pitanje transporta i kako je najbolje doći do ovog kontinenta i ove daleke zemlje

Kako putovati do Australije – Najbolje transportne opcije

Kako doći do Australije
Najbolja opcija transporta za putovanje u Australiju je avion

Izbor transporta je ključan za udobnost putovanja, a s obzirom na veličinu Australije, najbolja opcija za prevoz je avion. Transport do Australije zavisi od mesta polaska i budžeta kojim raspolažete. 

Kao što smo već rekli, najbolji vid transporta je avion jer Australija ima veliki broj međunarodnih aerodroma, a najprometniji su aerodromi u Melburnu, Sidneju i Brizbejnu.

Letovi do Australije iz Beograda postoje svakog dana i cene avio karata se međusobno veoma razlikuju. Cene karata zavise od grada u koji želite da letite, od perioda kada planirate da idete kao i da li uzimate povratnu kartu ili u samo jednom pravcu. Ukoliko kupite kartu par meseci pre putovanja, cena će biti manja. Let do Australije otprilike traje od 20 do 24h, a nekada i više, u zavisnosti od presedanja jer ne postoji direktan let iz Beograda.

Moguće je i kombinovati avio prevoz sa vozom. U Australiji postoji železnička ruta koja se zove “Indian Pacific” koja povezuje Sidnej i Pert tako da putnici koji lete avionom do Sidneja ili Perta potom mogu vozom dođu do svoje željene destinacije. Takođe, u zavisnosti iz kog dela sveta dolazite, moguće je ići vozom donekle pa onda sesti na avion do grada koji posećujete u Australiji.

Postoji mnogo opcija i mogućih kombinacija za putovanje, u zavisnosti od vašeg budžeta i avanturističkog duha. Pored aviona, postoji i opcija putovanja u Australiju brodom. U pitanju su luksuzni i veliki brodovi koji pristaju u luke kao što su u Melburnu i Brizbejnu. Putovanje brodom ume da bude dosta naporno jer može da potraje i po nekoliko nedelja

Što se tiče lokalnog prevoza u samoj zemlji, Australija ima različite autobuske linije koje povezuju gradove i regione unutar zemlje. Svi veći gradovi imaju organizovan međugradski prevoz koji pored autobusa, uključuje tramvaje i vozove.

Za obilazak i putovanje po Australiji može da se uzme i rent-a-car. Samostalno istraživanje je uvek dobra opcija jer imate priliku da zastanete svuda i vidite sve prelepe atrakcije koje ova zemlja ima da ponudi.

Sve što treba da znate pre dolaska u Australiju, detaljnije možete da pogledate i istražite na videu koji će vas sprovesti kroz pripreme i savete za odlazak u ovu prelepu zemlju: 

Pripreme za put u Australiju

U nastavku teksta, istažićemo koja su to najpoznatija i nezaobilazna mesta koja treba videti prilikom posete Australiji. 

Mesta koja treba posetiti tokom puta u Australiju

Saznajte šta treba da posetite prilikom putovanja u Australiju
Put u Australiju ne sme da prođe bez posete nekoj od najvećih znamenitosti

Postoji veliki broj znamenitosti koje treba videti prilikom posete Australiji. Od prašuma i planina pa sve do obale i prelepih plaža, postoji bezbroj načina da se doživi lepota ove ogromne ostrvske države. Čak i u urbanim sredinama, lepota prirode koja ih okružuje je uvek prisutna. 

Australija je zemlja za ljubitelje prirode i ima puno prirodnih bogatstava. Ima i bogatu istoriju koja se najviše odnosi na starosedeoce ove zemlje, Aboridžine, koji su živeli na tlu Australije mnogo pre nego što su je naselili Evropljani, i sa sobom nosi puno priča. 

S obzirom na to da je Australija izuzetno velika, teško je odlučiti koji deo zemlje je najbolje posetiti. Da biste što lakše doneli odluku gde da idete, u nastavku pročitajte gde se nalaze neke od najznačajnijih znamenitosti u Australiji.

Pošto je ovu zemlju teško opisati samo rečima, preporučujemo da usput pogledate i ovaj video koji vam takođe nudi uvid u neke od dole navedenih poznatih turističkih destinacija: 

Najpoznatije znamenitosti Australije

Sidnej – Grad koji nikada ne spava

Putovanje u Australiju i poseta Sidneja
Sidnej je nezaobilazna destinacija kada je u pitanju put u Australiju

Sidnej je najnaseljeniji grad u Australiji koji je ujedno i njen najveći finansijski centar. On je veoma važna svetska turistička destinacija koja je poznata po brojnim znamenitostima, ali najviše po čuvenoj Operi u Sidneju i Sidnejskom lučkom mostu. Pored toga, grad ima veliki broj nacionalnih parkova sa prelepom prirodom. 

Sidnejska opera se nalazi pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja vrhunsko delo arhitekture koja je izgrađena u ekspresionističkom, modernom umetničkom stilu i zauzima 18.000 kvadratnih metara zemlje. 

Sidnejski most spaja poslovni sidnejski poslovni centar sa severnom obalom i zajedno sa Operom, predstavlja jedan od simbola grada i čitave Australije

Veliki koralni greben – Podvodni svet i biser Australije

Veliki koralni greben i podvodne lepote Australije
Veliki koralni greben je podvodni raj i obavezna destinacija na putu u Australiju

U državi Kvinslend se nalazi najveći koralni greben na svetu. Nalazi se u Koralnom moru i to je grupa ostrva i grebena koji mogu da se vide čak iz svemira. Koralni greben je pravi raj za istraživanje za ronice širom sveta zbog svog raznovrsnog morskog života

Uluru – Simbol australijske divljine 

Uluru i put u Australiju
Uluru je najveći nacionalni park koji se nalazi u srcu Australije

Uluru (Ayers Rock) je kameno brdo i najveći kameni monolit na svetu. Nalazi se u samom srcu Australije i jedan je od najpoznatijih i najvećih nacionalnih parkova u zemlji. To je sveto mesto za aboridžinsko stanovništvo gde posetioci mogu da nauče puno o bogatoj istoriji i kulturi ovog naroda. 

Great Ocean Road – U susret klifovima i nestvarnim pejzažima

Great Ocean Road i vožnja uz obale okeana
Great Ocean Road ima najlepše obale i panorame u Australiji

U australijskoj državi Viktorija nalazi se put dugačak 243 km koji izlazi na Južni okean i predstavlja jedinstvenu avanturu za sve turiste i ljude širom sveta. Putujući ovim putem, možete da uživate u netaknutoj prirodi, pašnjacima i vodopadima kao i da se upoznate sa različitim biljnim i životinjskim svetom koji žive u ovom području. Možete videti London Bridge, 12 Apostles, Loch Ard Gorge, Apollo Bay, Port Kampbel i mnogo drugih poznatih atrakcija.

Ostrvo kengura – Australijsko rajsko ostrvo

Ostrvo Kengura i biljni i životinjski svet Australije
Ostrvo Kengura je poznato po svojoj netaknutoj prirodi i bogatom životinjskom svetu

Ostrvo kengura se nalazi u Južnoj Australiji i predstavlja treće najveće ostrvo po veličini posle Tasmanije i ostrva Melvil. Ovo ostrvo je poznato po svojoj neverovatno bogatoj i divljoj prirodi, koja ima raznoliku floru i faunu. Naziv je dobilo po kengurima koji naseljavaju ostrvo u velikom broju. Posetioci imaju priliku da pored kengura, vide različiti životinjski svet, poput koala, morskih lavova, pingvina i ptica grabljivica i da uživaju u svim prirodnim bogatstvima ostrva.

Fraser island – Peščano čudo Australije

Fraser Island i spoj prirode i peska
Fraser Island je australijski raj sa divljom i raznovrsnom prirodom

Na severoistočnoj obali države Kvinslend, nalazi se ostrvo Fraser island koje je najveće peščano ostrvo na svetu. Poznato je po svojim peščanim dinama, jezerima, vodopadima i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Popularan način za istraživanje ostrva je vožnja terenskim vozilima.

Kakadu nacionalni park – Divlja lepota i netaknuta priroda 

Kakadu nacionalni park predstavlja prirodno bogatstvo Australije
Kakadu nacionalni park je dom aboridžinskih zajednica i predstavlja prirodno čudo Australije

Kakadu nacionalni park nalazi se u severnom delu Australije. Ovaj park se zbog svog bogatog biodiverziteta i kulturne baštine nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Kakadu je dom za nekoliko aboridžinskih zajednica i zbog toga je turistima posebno privlačan. Posetioci ovog parka mogu da uživaju u različitim aktivnostima na otvorenom, poput kampovanja, pešačenja i vođenih tura koje omogućavaju bolje istraživanje ovog jedinstvenog nacionalnog parka.

Pored različitih mesta koje treba istražiti i videti u Australiji, postoje i neke stvari na koje treba obratiti dodatnu pažnju prilikom posete. Da biste se što bolje pripremili za putovanje u Australju, pogledajte sledeći video: 

Šta treba znati prilikom posete Australiji

Sve navedene znamenitosti moguće je videti po dolasku u Australiju, ali pre nego što se upustite u bilo koju avanturu i istraživanje država u Australiji, važno je da znate uslove za vizu i ulazak u ovu prelepu zemlju. 

Vize za ulazak u Australiju

Putovanje u Australiju i proces viziranja
Za putovanje u Australiju je neophodna turistička viza

Da biste došli u zemlju kengura, važno je da se informišete koje sve vize postoje kako bi vam putovanje u Australiju bilo što lakše. Postoji veliki broj različitih viza, ali kada je u pitanju turistička poseta ovoj zemlji, turistiška viza je svakako najbolja opcija.

Turistička viza je namenjena svima koji žele da posete Australiju i uživaju u njenim prirodnim i kulturnim bogatstvima. Najpoznatija turistička viza je visitor viza potklasa 600 i ovakva vrsta vize isključivo omogućava posetu Australiji na period od 3, 6 ili 12 meseci. Ova viza ima puno varijanti, i svaka od njih nudi različite pogodnosti. Za koju god da se odlučite, neophodno je da istražite tačne zahteve kako biste uspešno izvršili proceduru apliciranja. 

Što se tiče samog ulaska u zemlju, državljani Republike Srbije mogu da uđu u zemlju uz priloženu vizu i važeći pasoš. Sve kovid restrikcije su ukinute i po ulasku više ne mora da se pruža dokaz o vakcinaciji. Za više informacija posetite zvanični sajt Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova. 

Ukoliko ste zainteresovani za život i posao u Australiji, postoje različite vrste viza pomoću kojih možete da obezbedite sebi dolazak u ovu zemlju. Za više informacija koje se tiču viza i procesa viziranja možete da nas kontaktirate.

Australija je nezaboravna destinacija

Australija je bez sumnje zemlja koja privlači veliku pažnju ljudima širom sveta. Poznata je po svojim prirodnim čudima, rajskim ostrvima, plažama i pustinjama, dok je u isto vreme jedna od najurbanizovanijih zemalja na svetu. Upravo zbog ovog balansa koji predstavlja spoj urbanog i prirodnog, Australija je zemlja koju morate da posetite i uvrstite u svoje buduće putničke destinacije.

najnoviji članci