Talent viza za Australiju – Samo za najbolje!

Talent viza za Australiju Život u Australiji za najbolje

Talent viza je najbolja vizna opcija za Australiju, jer nosiocima i njihovim članovima porodice omogućava da dobiju status stalnih rezidenata u Australiji za veoma kratko vreme. Pročitajte u nastavku članka da li ispunjavate uslove za talent vizu za Australiju i koji Vas koraci očekuju na putu do nje.

Šta je talent viza za Australiju? 

Talent viza (Distinguished talent visa) za Australiju je viza sa pravom stalnog boravka (permanent residence) za ljude koji su imaju izvanredne, priznate i prepoznate talente i dostignuća u svom profesionalnom polju rada – umetnosti, sportu, profesiji ili istraživačkom radu.

Zahtev za Talent vizu potklase 858 (Distinguished Talent visa Subclass 858) podnosi se iz Australije ili van nje. Ako je podnosilac u Australiji u vreme podnošenja zahteva, onda treba da ima važeću vizu sa kojom ima odobren legalan boravak u Australiji.

Nosilac talent vize za Australiju ima pravo na:

 • Stalni boravak u Australiji tako da odmah dobija status permanent resident i ima ista prava kao i državljani Australije osim što nema obavezu glasanja na izborima,
 • Život, rad i studiranje u Australiji bez ikakvih organičenja,
 • Državno zdravstveno osiguranje Medicare,
 • Sponzorisanje članova porodice da dođu u Australiju,
 • Neograničena putovanja van Australije u periodu do 5 godina od dobijanja vize, nakon čega je potrebna povratnička viza (Return resident visa) ako podnosilac nije postao državljanin do tada, i
 • Podnošenje zahteva za državljanstvo kada i ako stekne uslove za isto.

Međunarodno priznat i prepoznat rad 

Kao što smo iznad spomenuli, potrebno je da ste međunarodno priznati i prepoznati u okviru Vaše profesije, sporta, umetnosti ili akademskog rada kojim se bavite, a po svom talentu i izvanrednim dostignućima.

Pod time se smatra sledeće:

 • Vaš rad je važan i relevantan u sadašnjem trenutku i to najmanje u toku poslednje 2 godine,
 • Vi imate neke posebne veštine ili znanja, drugačija od drugih ljudi,
 • Priznati ste kao izvanredni u svom polju rada u zemlji iz koje dolazite, a Vaše polje rada je istovremeno priznato i u Australiji, ali i međunarodno,
 • Imate dokaze o Vašim dostignućima čiji se značaj ne može umanjiti brzim protokom vremena.

Australijsko društvo u celini mora imati neku korist od Vašeg znanja i iskustva, te Vaš doprinos može biti u oblasti privrede, društva, kulture, umetnosti ili sporta.

Morate biti u mogućnosti da samostalno radite u svom poslu i pronađete zaposlenje u svojoj struci u Australiji, kao i da to prikažete kroz relevantna dokumenta.

Za vizu za talente nije neophodno da imate ponudu za posao ili da već radite u Australiji, ali to sve može da pomogne Vašem zahtevu za vizu.

Nominator za talent vizu za Australiju

Najčešća otežavajuća okolnost u celom procesu može biti pronalazak nominatora.

Nominator može biti osoba (fizičko lice) koja je državljanin Australije ili stalni rezident (permanent resident) koja ima nacionalno priznatu i prepoznatu reputaciju u istom polju rada kao i Vi.

Opciono, nominator može, umesto fizičkog lica, biti i neka australijska organizacija koja takođe ima ugled u istoj struci u kojoj i Vi radite.

Uloga nominatora je da potvrdi Vaš uspeh i dostignuća i ukaže na značaj Vašeg doprinosa australijskom društvu, kulturi ili ekonomiji.

Pored uloge davanja tačnih informacija, nominator za talent vizu za Australiju nema drugih odgovornosti izuzev da da tačne informacije u formularu odnosno deklaraciji koju potpisuje.

Ukoliko radite u Elektronskoj bezbednosti, Kvantnim informacijama/ naprednoj digitalnoj tehnologiji/ nauci o podacima, ICT profesiji  ili ste stručnjak za Agrikulturnu, Medicinsku ili Finansijsku tehnologiju a smatrate da ispunjavate uslove za ovaj program, postoji mogućnost da bismo mogli da Vam pomognemo da nađete odgovarajućeg nominatora za talent vizu.

Starosna granica za talent vizu za Australiju

Dobra vest jeste da za vizu za talente za Australiju nema starosne granice odnosno ograničenja u godinama podnosioca zahteva.

Ipak, podnosioci zahteva mlađi od 18 godina ili stariji od 55, bi trebalo da se više potrude da prikažu koji bi doprinos Australija mogla da ima od njih i njihovog rada.

Zdravstveni uslov i test karaktera za vizu za talente 

Kako za gotovo sve vize za Australiju, tako i za talent vizu za Australiju, potrebno je da prikažete da ste dobrog zdravstvenog stanja odnosno da nemate nikakvo poznato zdravstveno stanje koje bi moglo da ugroziti australijsko društvo na bilo koji način, odnosno koje bi Vas sprečilo da prođete zdravstveni test.

Potrebno je da prođete i test karaktera koji se ogleda u proveri Vaše krivične istorije, kao i krivične istorije Vaših pratećih članova porodice.

Znanje engleskog jezika

Potrebno je da prikažete da kao nosilac talent vize imate najmanje funkcionalni nivo znanja engleskog jezika (Functional English).

Ako Vam se u zahtevu za vizu priključuju i drugi članovi porodice, potrebno je da i oni prikažu da imaju najmanje funkcionalno znanje engleskog jezika.

U suprotnom, morali biste za svaku osobu koja Vam se priključuje, a nema funkcionalni nivo engleskog jezika, da platite dodatnu naknadu u iznosu od AUD$ 4,890.

Troškovi podnošenja zahteva za talent vizu

Postoji naknada za podnošenja zahteva za talent vizu za Australiju i ona iznosi AUD$ 4,110 za glavnog podnosioca zahteva.

Za punoletne pridružene članove porodice glavnog podnosioca plaća dodatna taksa u iznosu od AUD$ 2,055 po osobi, dok se za maloletne plaća AUD$ 1,030 po osobi.

Ova naknada plaća se Imigracionom odeljenju Australije prilikom podnošenja zahteva i ne uključuje dodatne troškove poput: troškova nabavljanja i prevoda dokumentacije, lekarskog pregleda, biometrijskih podataka (ako su potrebni), testova engleskog jezika, usluga licenciranog agenta za migracije i ostalo.

Global talent vizni program 

U jednom od naših prethodnih članaka, predstavili smo Vam novi Global talent vizni program za Australiju.

Novina sa Global talent viznim programom je da ukoliko ispunjavate gore navedene uslove za talent vizu, a pored toga imate i neke dodatne okolnosti, odnosno ako ste stručnjaci u tačno određenim oblastima, onda postoji mogućnost da po ubrzanom postupku dobijete vizu.

Prioritetne industrije

Prioritetne industrije za koje se ova viza dobija po ubrzanom postupku su:

 • Agrikulturna tehnologija,
 • Finansijska tehnologija,
 • Medicinska tehnologija,
 • Elektronska bezbednost,
 • Energetika i rudarstvo,
 • Svemirska industrija, i
 • Kvantne informacije, napredna digitalna tehnologija, nauka o podacima i IKT.

Ako ste stručnjak u nekom od ovih polja, onda postoji mogućnost da dobijete najpre pozivnicu za vizu koja Vam pruža veću sigurnost da će Vam talent viza kasnije biti i odobrena.

Pozivnica za vizu za prioritetne industrije

Da biste dobili pozivnicu za vizu, treba da prikupite potrebna dokumenta i podnesete besplatan zahtev za pozivnicu za zahtev za talent vizu za Australiju (Expression of Interest)

Ukoliko dobijete pozivnicu, nakon što ste podneli ovaj zahtev, sa pozivnicom možete dalje podneti zahtev za talent vizu i očekivati ubrzanu obradu zahteva.

Bilo da idete odmah na zahtev za talent vizu ili pak želite prvo da probate sa pozivnicom, a sve to u slučaju da ispunjavate uslove, i viza Vam na kraju bude odobrena, Vi postajete stalni rezident Australije.

Takođe, i u jednom i u drugom slučaju je neophodno da imate nominatora o kojem smo nešto detaljnije pisali iznad.

Napomena: Imigraciono odeljenje je 14.11.2020 ukinulo Talent vizu potklase 124 (Distinguished Talent visa Subclass 124) i ovaj članak je ažuriran u skladu sa pomenutom izmenom. 

Ako želite našu pomoć, mi smo tu da ponudimo konsultaciju o ovoj ili bilo kojoj drugoj vizi za Australiju, da radimo na zahtevu za pozivnicu za talent vizu, da pomognemo Vaš samostalni rad na zahtevu za vizu ili da pružimo kompletnu uslugu.

Budite slobodni da nam se javite na neki od dostupnih kontakata ili popunjavanjem našeg upitnika ili nam pošaljite Vaš detaljan CV za naše preliminarno mišljenje.

 

najnoviji članci

Partnerska i verenička viza za Australiju
Partnerska i verenička viza za Australiju su zapravo dve različite vizne opcije za Australiju. Međutim,
Saznajte više
partnerska viza za australiju 309 100 za one van australije
Partnerska viza za Australiju 309/100 namenjena je onima koji se nalaze van Australije, a žele
Saznajte više
Turističke vize za Australiju u vreme COVID-19 1
Da li je moguće otputovati u Australiju turistički na odmor ili u posetu rodbini i
Saznajte više
Privremeni rad u Australiji u vreme COVID-19 2
Viza za privremenu radnu aktivnost potklase 408 (Temporary Activity visa subclass 408) za Australiju Vam
Saznajte više
Ulazak i izlazak iz Australije u vreme COVID-19 3
Ubrzo nakon proglašenja svetske pandemije izazvane virusom COVID-19, Australija je zatvorila svoje granice za putnike
Saznajte više
Close Menu