Važno! Izbegnite poništenje turističke vize za Australiju

Vazno Izbegnite ponistenje turisticke vize.jpg

Uveden je nov osnov po kom može da se poništi turistička viza za Australiju ukoliko dolazi do kršenja biološke bezbednosti.

Zabrana

Zabranjen je unos hrane, biljnog materijala i mesa životinskog porekla iz inostranstva, jer isti mogu prouzrokovati ozbiljnu štetu i bolesti u Australiji kao i ugroziti poljoprivrednu, turističku industriju i jedinstveno okruženje zemlje.

Ministar je ovlašćen da poništi turističku vizu za Australiju ukoliko putnici:

  • ne ispunjavaju zahteve za odgovore na pitanja o robi koju unose u zemlju,
  • ne slede uputstva službenika za biološku sigurnost u vezi sa robom ili prtljagom,
  • službenicima za biološku sigurnost pružaju lažne ili pogrešne informacije i dokumenta.

Prvi slučaj poništenja turističke vize

Carinska uprava je na međunarodnom aerodromu u Sidneju primenila po prvi put novo zakonodavstvo i poništila turističku vizu zbog ozbiljnog kršenja biološke bezbednosti.

Putnici, 45-godišnjoj ženi iz Vijetnama, ukinuta je turistička viza, jer nije prijavila veću količinu hrane sakrivenu u prtljagu, uključujući preko 4,5 kilograma svinjskog mesa.

Opravdanost poništenja turističke vize

Ministarka poljoprivrede, Bridget McKenzie, rekla je da ovaj zakon o poništenju vize i zabrani ulaska pokazuje da Australija neće tolerisati ljude koji ugrožavaju njihovo okruženje, industrije, ekonomiju i način života.

Postoje bolesti poput afričke svinjske groznice, a jedan od glavnih prenosa za ovu bolest i druge pretnje za Australiju su međunarodni putnici koji unose predmete rizika.

Takođe je naglasila da su pretnje biološkoj bezbednosti sa kojima se njihova zemlja suočava stvarne i mogle bi biti pogubne za sve stanovnike Australije.

Takvo delo moglo bi da prouzrokuje jak udarac na australijsku stočnu industriju i nanese štetu od 5.3$ milijardi, zatim bi moglo da utiče na 36.000 zaposlenih koji od toga zavise, a nanelo bi štetu i rualnim i regionalnim udruženjima.

Svaki od oduzetih predmeta mogao bi predstavljati direktnu pretnju za australijsku poljoprivrednu industriju u vrednosti od čak 60 milijardi dolara, a australijske vlasti to neće tolerisati.

Prema tome, putnici koji stižu u Australiju moraju po australijskom zakonu da daju legitimaciju i pruže određene informacije popunjavanjem putničke karte. Australijski zakon koji se odnosi na popunjavanje putničkih karata određen je Zakonom o migracijama iz 1958. godine i Pravilnikom o migracijama iz 1994. godine

Šta je putnička karta?

Putnička karta (Passengers Card) je dokument koji omogućava identifikaciju putnika i evidenciju ulaska osobe u Australiju. Putnik koji ulazi u Australiju mora da popuni ulaznu putničku karticu (IPC) koju dobija prilikom ulaska u Australiju.

Putničke karte takođe služe i kao izjava u vezi sa zdravstvenim i karakternim zahtevima za građane koji nisu iz Australije, te kao obrazac za vizu za podnosioce zahteva za posebnu kategoriju i za stalne stanovnike ostrva Norfolk.

Ulazna putnička karta mora biti popunjena na engleskom jeziku prilikom ulaska u Australiju.

Putnici kojima je potrebna pomoć oko popunjavanja putničke karte mogu unapred preuzeti primer putničke karte sa interneta na engleskom i na prevodima na druge jezike.

Više informacija pronaći ćete na sledećem linku.

Ko treba da popuni putničku kartu?

Većina putnika mora da ispuni i prikaže putničku kartu prilikom ulaska u Australiju. Međutim, određeni ljudi oslobođeni su popunjavanja putničke karte.

Državljani Australije koji odbiju da ispune putničku kartu mogu takođe biti kažnjeni, dok putnici koji nisu australijski državljani mogu biti kažnjeni i dobiti poništenje turističke vize ili čak zabranu ulaska.

U nastavku možete videti kako izgleda putnička karta na engleskom i koja su to pitanja na koja morate odgovoriti.

Važno! Izbegnite poništenje turističke vize za Australiju 1

Važno! Izbegnite poništenje turističke vize za Australiju 2

Napominjemo još jednom da se putna karta popunjava na engleskom jeziku na originalnom obrascu koji ćete dobiti na ulasku u Australiju, a putnici kojima je potreban prevod mogu ga unapred pogledati i čak odštampati. Prevod možete ispuniti pre putovanja kako na aerodromu ne biste gubili vreme popunjavajući.

Svi dostupni prevodi nalaze se na ovom linku.

Prikazujemo primer prevoda na srpski jezik.

Važno! Izbegnite poništenje turističke vize za Australiju 3

Važno! Izbegnite poništenje turističke vize za Australiju 4

Ako Vam je potrebna imigraciona asistencija za turističku ili neku drugu vizu za Australiju, ne oklevajte da nas kontaktirate. Rado ćemo Vam pomoći.

Za više informacija o tome kako Vam možemo pomoći, pogledajte našu ponudu ili popunite naš upitnik.

najnoviji članci

(Ne) Radna viza za Australiju 5
Ambiciozni ste i željni novih iskustava? Ukoliko želite da se profesionalno usavršavate u okviru svoje
Saznajte više
Viza za Australiju za diplomirane inženjere 6
Postoji viza za diplomce za one koji su završili studije u Australiji, ali isto tako
Saznajte više
Zdravstveno osiguranje za turiste u Australiji 7
Troškovi običnog turističkog putovanja mogu se višestruko uvećati ako se na istom razbolite ili povredite,
Saznajte više
Novi talent vizni program za Australiju 8
Australijska vlada pokrenula je  tri nova programa: Global talent nezavisni program, Global talent program sponzorisan
Saznajte više
Putničke restrikcije za Australiju - Korona virus 9
Covid19 je podvrsta korona virusa koji se krajem prošle godine preneo sa životinja na ljude
Saznajte više
Close Menu