Države i teritorije Australije

Države i teritorije Australije

Koje su države Australije?

Australiju čini 16 država i teritorija. Od toga 6 država, 3 teritorije na matičnom kopnu i 7 prekomorskih teritorija. Države Australije su:

 1. Novi Južni Vels
 2. Viktorija
 3. Kvinslend
 4. Zapadna Australija
 5. Južna Australija
 6. Tasmanija

Detalji o državama Australije su:

Države Australije Površina (km²) Stanovništvo (2023) Prestonica
Novi Južni Vels 800.642 8.339.347 Sidnej
Viktorija 227.416 6.812.477 Melburn
Kvinslend 1.730.648 5.459.413 Brizbejn
Zapadna Australija 2.529.875 2.527.013 Pert
Južna Australija 983.482 1.851.704 Adelejd
Tasmanija 68.401 572.780 Hobart

Teritorije na matičnom kopnu Australije su:

 1. Australijska prestonička teritorija
 2. Severna teritorija
 3. Teritorija Džervis Bej

Detalji o teritorijama na matičnom kopnu:

Teritorije na matičnom kopnu Australije Površina (km²) Stanovništvo (2023) Prestonica
Australijska prestonička teritorija 2.358 466.813 Kanbera
Severna teritorija 1.349.129 252.473 Darvin
Teritorija Džervis Bej 67 405 Džervis Bej Vilidž*

Prekomorske teritorije Australije su:

 1. Ostrvo Norfok
 2. Božićno Ostrvo
 3. Kokosova Ostrva
 4. Australijska antarktička teritorija
 5. Ostrva Koralnog mora
 6. Ostrva Ašmor i Kartije
 7. Ostrva Herd i Makdonald

Detalji o prekomorskim teritorijama:

Prekomorske teritorije Australije Površina (km²) Stanovništvo (2018) Prestonica
Ostrvo Norfok 35 2.601 Kingston
Božićno Ostrvo 135 1.938 Flajing Fiš Kouv
Kokosova Ostrva 14 547 Zapadno Ostrvo
Australijska antarktička teritorija 5.896.500 60 Davis stanica*
Ostrva Koralnog mora 780.000 4 Ostrvo Vilis*
Ostrva Ašmor i Kartije 199 0 /
Ostrva Herd i Makdonald 372 0 Atlas Kouv*

*Ove teritorije nemaju glavne gradove, ovo su najveći gradovi.

Bivše teritorije Australije su:

 1. Centralna Australija (1926 – 1931)
 2. Severna Australija (1926 – 1931)
 3. Papua i Nova Gvineja (1883 – 1949)
 4. Nauru (1920 – 1968)

Sada kada smo upoznati sa svim tehničkim stvarima koje se tiču podele Australije na njene države i teritorije, hajde malo bolje da se upoznamo sa svim lepotama koje nam različite države Australije pružaju.

1. Novi Južni Vels – Spoj modernog i tradicije

Novi Južni Vels je 4 po veličini država Australije
Novi Južni Vels je najnaseljenija država Australije

Novi Južni Vels, smešten na istočnoj obali Australije, dočarava savršen spoj urbanih dostignuća i divljine prirode. Sa svojom prestonicom Sidnejem koja blista kao svetionik kulture i poslovnog sjaja, predstavlja neverovatan spoj modernog i tradicije.

Sidnej, srce Novog Južnog Velsa, dom je nekih od najpoznatijih svetskih simbola kao što su Sidnejska opera i Sidnejski most, koji dominiraju prepoznatljivim horizontom grada. Međutim, daleko od urbanih gužvi, ovaj predivni deo Australije obiluje prirodnim čudesima poput Plavih planina i Nacionalnog parka Ku-ring-gai Chase koji pružaju utočište za istraživače i avanturiste.

Vinska regija u Novom Južnom Velsu
Vinogradi u australijskoj državi Novi Južni Vels

Pored Sidneja, obala Novog Južnog Velsa nudi niz šarmantnih primorskih gradova kao što su Njuport i Bajron Bej, koji mame posetioce svojom opuštenom atmosferom i spektakularnim plažama. Ova regija takođe obiluje vinogradima Hunter Valley-a, koji su domaćini nekim od najboljih vina Australije.

Sa svojom bogatom kulturnom scenom, raznolikom prirodom i gostoljubivim stanovništvom, Novi Južni Vels neumorno inspiriše i oduševljava svoje posetioce, čineći ga nezaobilaznom destinacijom za sve one koji žele doživeti dušu Australije u svom punom sjaju.

2. Viktorija – Svetlucava država Australije

Viktorija je država Australije koja se nalazi na jugu kontinenta
Melburn je prestonica australijske države Viktorija

Viktorija, dragulj južne Australije, očarava svoje posetioce bogatom istorijom, živopisnim gradovima i prekrasnim prirodnim pejzažima. Sa svojom prestonicom Melburnom, koji se smatra kulturnom prestonicom Australije, Viktorija je nezaobilazno odredište za sve one koji žele doživeti spoj prošlosti i savremenosti.

Melburn, grad koji pulsira energijom i kreativnošću, poznat je po svojim umetničkim četvrtima, kafićima i festivalima. Ulice ispunjene grafitima, elegantna viktorijanska arhitektura i nezaboravne gastronomske avanture čine Melburn jedinstvenim gradom koji osvaja srca svojih posetilaca.

Izvan Melburna, Viktorija nudi nekoliko spektakularnih prirodnih čuda kao što su planina Grampijanskih i vinogradi Jare Valija. Ove destinacije privlače avanturiste, ljubitelje prirode i zaljubljenike u vino svojom neopisivom lepotom i raznovrsnošću.

Veliki okeanski put se nalazi u australijskoj državi Viktorija
12 apostola – blago Nacionalnog parka Port Campbell

Ukoliko planirate putovanje u Australiju, nikako ne treba propustiti ni Veliki Okeanski put. Dugačak je 243km, prostire se duž jugo-istočne obale Australije. Neki od najlepših nacionalnih parkova nalaze se uz ovaj putni pravac. Postoje dnevni izleti koji se organizuju iz Melburna gde možete videti Veliki Okeanski put i 12 apostola (na slici iznad).

Osim toga, Viktorija je domaćin nekih od najvećih sportskih događaja u Australiji, uključujući teniski turnir Australian Open i trku Formule 1 u Melburnu, što je čini magnetom za sportske fanove širom sveta.

Sa svojim šarmantnim gradovima, divljom prirodom i dinamičnom kulturnom scenom, Viktorija neumorno očarava svoje posetioce i ostavlja ih sa nezaboravnim iskustvima.

3. Kvinslend – Tropski raj na zemlji

Kvinslend je tropska država Austrralije
Prestonica australijske države Kvinslend je Brizbejn

Kvinslend, država na severo-istoku Australije, oduševljava svoje posetioce svojim tropskim pejzažima, prekrasnim plažama i bogatim ekosistemom. Ova sunčana država je dom nekih od najpoznatijih prirodnih čuda Australije i mami avanturiste širom sveta.

Glavni grad Kvinslenda, Brizbejn, leži duž obale reke Brizbejn i predstavlja živahnu metropolu koja kombinuje urbani sjaj sa opuštenom tropskom atmosferom. Posetioci mogu istražiti brojne muzeje, restorane i parkove ili jednostavno uživati u šetnji duž reke i uživati u prelepim pogledima.

Međutim, ono što Kvinslend čini zaista posebnim su njegove predivne obale. Od spektakularnih plaža Zlatne obale do nezaboravnih tropskih ostrva Velikog koralnog grebena, poput Hamiltona i Whitsundaya, Kvinslend nudi rajsku oazu za ljubitelje sunca, peska i mora.

Tropske šume u državi Kvinslend
Daintee je tropska kišna šuma u Kvinslendu

U unutrašnjosti države, posetioci mogu istražiti netaknutu divljinu Daintree šume, jedne od najstarijih tropskih kišnih šuma na svetu, ili se upustiti u avanturu istraživanja Outback-a, sa svojim prepoznatljivim crvenim pejzažima i bogatim aboridžinskim nasleđem.

Sa svojim tropskim klimatskim uslovima, bogatstvom prirodnih lepota i raznovrsnim aktivnostima, Kvinslend neprestano inspiriše svoje posetioce, a oni ostaju zauvek zaljubljeni u njegove čari.

4. Zapadna Australija – Najveća država Australije

Najveća država Australije
Zapadna Australija je najveća od svih 6 država Australije

Zapadna Australija, divlji i prostrani dragulj ove ogromne zemlje, oduševljava svoje posetioce svojim spektakularnim pejzažima, bogatim aboridžinskim nasleđem i jedinstvenom faunom i florom. Ova veličanstvena država privlači avanturiste i istraživače svojom neistraženom lepotom i izvanrednim prirodnim čudesima.

Glavni grad Zapadne Australije, Pert, smešten duž obale Indijskog okeana, predstavlja modernu i živopisnu metropolu koja nudi pregršt kulturnih, gastronomskih i rekreativnih aktivnosti. Posetioci mogu istražiti prelepe plaže, uživati u bogatoj aboridžinskoj kulturi ili se zaputiti na izlet u obližnje nacionalne parkove.

Drugi najveći koralni greben se nalazi u Zapadnoj Austrraliji
Raznoliki podvodni svet Zapadne Australije

Jedna od najpoznatijih atrakcija Zapadne Australije je Ningaloo Reef, drugi najveći koralni greben na svetu, poznat po svojim kristalno čistim vodama i neobičnom raznovrsnošću morskih života. Ovde posetioci imaju priliku da plivaju sa kitovima i ražama, rone sa ajkulama i istražuju šareni podvodni svet.

Zapadna Australija takođe obiluje netaknutom prirodom, uključujući i spektakularne pejzaže kao što su Pinnacles Desert sa svojim neobičnim kamenim formacijama i Karijini Nacionalni park sa svojim dramatičnim kanjonima i vodopadima.

Sa svojom neukroćenom divljinom, raznolikom kulturom i avanturističkim duhom, Zapadna Australija nudi iskustvo koje se pamti, pružajući posetiocima priliku da se povežu sa prirodom na jedinstven način i istraže bogato nasleđe ove fascinantne regije.

5. Južna Australija – Destinacija za ljubitelje vina

Južna Australija je jedna od najposećenijih država Australije
Kengure u vinogradima možete videti ukoliko posetite Južnu Australiju

Južna Australija, jedna od najživopisnijih australijskih država, očarava svoje posetioce svojom raznolikom prirodom, prelepim vinskim regionima i fascinantnom istorijom. Ova regija, smeštena na jugu kontinenta, nudi nezaboravna iskustva za sve avanturiste i ljubitelje prirode.

Glavni grad Južne Australije, Adelejd, poznat je po svom opuštenom načinu života, prelepim parkovima i kulturnim događajima. Posetioci mogu istražiti živopisne laneway-e (muzički festivali u Adelejdu), posetiti svetski poznate vinarije u okolini i uživati u lokalnoj kuhinji koja obiluje svežim proizvodima.

Vinogradi u Južnoj Australiji
Južna Australija je poznata po svojim vinima

Jedna od najvećih atrakcija Južne Australije je regija Barossa Valley, koja se smatra jednim od najprestižnijih vinskih regiona u Australiji. Ovde posetioci mogu degustirati neka od najboljih vina u zemlji, istraživati pitoreskna vinogorja i upoznati se sa bogatom istorijom i kulturom regiona.

Osim toga, Južna Australija obiluje netaknutom prirodom, uključujući i prelepe nacionalne parkove poput Flinders Chase na Kangaroo ostrvu i Ikara-Flinders Ranges u unutrašnjosti. Ovi parkovi nude neverovatne mogućnosti za planinarenje, posmatranje divljih životinja i istraživanje drevnih pećina i aboridžinskih umetničkih lokaliteta.

Sa svojim šarmantnim gradovima, izvanrednim vinima i prelepim prirodnim pejzažima, Južna Australija privlači posetioce svojom autentičnom australijskom atmosferom i nudi nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sećanju svakog putnika.

6. Tasmanija – Neukroćena ostrvska država Australije

Tasmanija je jedina ostrvska država Australije
Tasmanija je najmanja država Australije

Tasmanija, divlja i netaknuta, leži kao biser južne Australije, očaravajući svoje posetioce svojom neukroćenom prirodom i bogatim istorijskim nasleđem. Ova prelepa ostrvska država nudi putnicima izuzetno iskustvo koje se ne može naći nigde drugde na svetu.

Glavni grad Tasmanije, Hobart, smešten na obali prelepe reke Derwent, predstavlja šarmantan spoj kolonijalne arhitekture, modernih umetničkih prostora i živopisnih tržnica. Posetioci mogu istraživati ​​kulturne znamenitosti grada, poput Muzeja i umetničke galerije Tasmanije, ili se upustiti u avanturu istraživanja obližnjih planinskih pejzaža.

Nacionalni park Cradle Mountain-Lake St Clair
Jezero Lilla – Cradle Mountain

Jedna od najvećih atrakcija Tasmanije je Nacionalni park Cradle Mountain-Lake St Clair, dom nekih od najimpresivnijih pejzaža u Australiji. Ovde posetioci mogu istraživati ​​alpske doline, slikovite jezera i spektakularne planinske vrhove, uključujući i legendarni Cradle Mountain.

Osim toga, Tasmanija je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini, uključujući i svetski poznati Port Arthur, nekadašnji zatvor koji je danas UNESCO-ova svetska baština. Posetioci mogu istražiti ove istorijske lokalitete i upoznati se sa fascinantnom pričom o kolonijalnom nasleđu Tasmanije.

Sa svojim divljim pejzažima, jedinstvenom florom i faunom i bogatim kulturnim nasleđem, Tasmanija pruža posetiocima nezaboravno iskustvo koje će ih očarati i inspirisati, ostavljajući ih sa sećanjima koja će trajati celog života.

Austrarlijske države FAQs

Koja je razlika između država i teritorija Australije?

Za razliku od država, teritorije nemaju nadležnosti da kreiraju sopstvene zakone, već potpadaju pod nadležnosti federalne vlade.

Zašto je Australija podeljena na države?

Zato što je svaka država bila nezavisna britanska kolinija. 1901. kolonije su se ujedinile i kreirale federaciju šest država pod nazivom Komonvelt Australije.

Koji je najstariji grad u Australiji?

Sidnej je najstariji i prvi grad u Australiji, nastao je 1842. godine.

Sve lepote država Australije

Bogatstva Australije su bezbrojna, mi smo vam opisali i prikazali neka od najpopularnijih. Od neukrotive divljine do blještavih metropola, države Australije nude sve. Imajte na umu da, ukoliko želite da posetiti bilo koju australijsku državu, neophodno je da aplicirate za turističku vizu za Australiju.

najnoviji članci