Putničke restrikcije za Australiju – Korona virus

Putničke restrikcije za Australiju Korona virus

Covid19 je podvrsta korona virusa koji se krajem prošle godine preneo sa životinja na ljude što je uzrokovalo brzo širenje ovog virusa i veliku smrtnost u kratkom vremenskom periodu.

Osim azijskih i evropskih zemlja, Australija je takođe zabeležila slučajeve epidemije.

Naime, do sada je zabeleženo osamdeset slučajeva zaraženih korona virusom širom Australijskog kontinenta i tri smrtna slučaja.*

Putničke restrikcije

Od pojave virusa, australijska vlada najavila je oštrije mere predostrožnosti na granicama kako bi se sačuvalo zdravlje građana.

Pogranični komesar je dobio ovlašćenje od Komiteta za Nacionalnu bezbednost da odlučuje o dolasku osoba u Australiju koje su bile u inostranstvu u trenutku objave širenja korona virusa. Pomenute osobe su podvrgnute zdravstvenim pregledima i savetovana im je izolacija u trajanju od četrnaest dana.

Ovo je za posledicu imalo to da je veliki broj viza odbijen ili je osobama zabranjeno ukrcavanje na let, kako na aerodromu tako i na posebnim mestima koja imaju ulogu karantina.

Komitet za Nacionalnu bezbednost naglašava da je sigurnost stanovništva na prvom mestu stoga je uvođenje putnih restrikcija bilo neophodno.

Australijski državljani i njihova najuža porodica mogu nesmetano da ulaze u zemlju, dok osobe koje su bile u kontaktu sa osobama za koje je potvrđeno da boluju od korona virusa moraju obavezno biti u karantinu od četrnaest dana, od momenta kada su sa tom osobom bili u kontaktu.

Zemlje visokog rizika

Putnici iz sledećih zemalja se, kako navodi Australijska vlada smatraju rizičnim: Kina, Italija, Iran i Južna Koreja.

Ukoliko dolazite iz Kine, Južne Koreje ili Irana morate biti u karantinu četrnaest dana. Ukoliko dolazite iz Italije neophodno je da obavite zdravstvene preglede, ali izolacija nije potrebna.

Na listi zemlja u koje putovanje nije preporučljivo našle su se i Mongolija i Japan.

Nacionalni komitet za bezbednost će sarađivati sa avio kompanijama ne bi li otkrili koji to putnici ne bi smeli da putuju. Od avio kompanija se očekuje da odbije one putnike za koje se pokaže da se ne osećaju dobro.

Australijska vlada budno prati promene u zaraženim delovima Kine i čini sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila stanovništvo. Mnoge državne organizacije učestvuju u sprovođenju mera kako bi virus se izolovao i neutralisao virus. Ulažu se sredstva u medicinsku opremu, prvenstveno zaštitne maske, kako bi se svima obezbedila zaštita od mogućih infekcija.

Pomoć i informacije

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili se radi o hitnom slučaju, možete se obratiti liniji za informacije o korona virusu na broj +61 1800200 080.

Australijska vlada je objavila aktivaciju Australijskog zdravstvenog sektora za hitne slučajeve za korona virus. Na ovaj način je napravljena delotvorna zdravstvena mreža putem koje se može pratiti stanje građana.

Australija i dalje prihvata zahteve za turističke i ostale vize s tim što se osobama koje dolaze iz zemalja za koje postoje putničke restrikcije savetuje da ne podnose zahteve za privremene vize.

Za najnovije informacije savetujemo da pratite sajt Imigracionog odeljenja Australije (Department of Home Affairs) ili sajt Smart Traveller koji se redovno ažuriraju novim podacima.

Ukoliko Vam je potrebna imigraciona asistencija za Australiju, budite slobodni da nas kontaktirate na neki od dostupnih kontakata ili popunjavanjem našeg upitnika.

*Napominjemo da su informacije u ovom članku važeće u trenutku objave članka. Za najnovije informacije, molimo Vas, pogledajte relevantne izvore.

najnoviji članci

(Ne) Radna viza za Australiju 1
Ambiciozni ste i željni novih iskustava? Ukoliko želite da se profesionalno usavršavate u okviru svoje
Saznajte više
Viza za Australiju za diplomirane inženjere 2
Postoji viza za diplomce za one koji su završili studije u Australiji, ali isto tako
Saznajte više
Zdravstveno osiguranje za turiste u Australiji 3
Troškovi običnog turističkog putovanja mogu se višestruko uvećati ako se na istom razbolite ili povredite,
Saznajte više
Novi talent vizni program za Australiju 4
Australijska vlada pokrenula je  tri nova programa: Global talent nezavisni program, Global talent program sponzorisan
Saznajte više
Putničke restrikcije za Australiju - Korona virus 5
Covid19 je podvrsta korona virusa koji se krajem prošle godine preneo sa životinja na ljude
Saznajte više
Close Menu