Talent viza za Australiju – Život u Australiji za najbolje!

Talent viza za Australiju Život u Australiji za najbolje

Talent viza za Australiju je najbolja vizna opcija za Australiju, jer omogućava brzo iseljenje u Australiju i dobijanje statusa stalnog rezidenata u Australiji.

Pročitajte u nastavku članka da li ispunjavate uslove za ovu vizu ii koji Vas koraci očekuju na putu do nje.

Šta je talent viza za Australiju?

Talent viza za Australiju potklase 858 (Global Talent visa for Australia Subclass 858) je iseljenička viza za Australiju sa pravom stalnog boravka (permanent residency in Australia).

Namenjena je ljudima koji imaju izvanredne, priznate i prepoznate talente, veštine i dostignuća u svom profesionalnom polju rada – umetnosti, sportu, profesiji ili istraživačkom/akademskom radu, a koji žele da započnu život u Australiji.

Zahtev za Talent vizu za Australiju podnosi se iz Australije ili van nje.

Ako je podnosilac u Australiji u vreme podnošenja zahteva, onda australijska viza koju ima u tom trenutku treba da bude viza određene potklase.

Talent viza za Australiju i prava koja njome ostvarujete

Nosilac talent vize ima pravo na:

  • Stalni boravak u Australiji tako da odmah dobija status stalnog rezidenta (permanent residency in Australia),
  • Život u Australiji, kao i rad u Australiji i studiranje u Australiji bez ikakvih organičenja,
  • Državno zdravstveno osiguranje Medicare,
  • Sponzorisanje članova porodice da dođu u Australiju,
  • Podnošenje zahteva za državljanstvo Australije kada i ako se steknu uslovi.

Talent viza za Australiju i uslovi koje morate ispuniti

Kao što smo iznad spomenuli, potrebno je da ste međunarodno priznati i prepoznati u okviru Vaše profesije, sporta, umetnosti ili akademskog rada kojim se bavite, a po svom talentu i izvanrednim dostignućima.

Pod time se smatra sledeće:

  • Vaš rad je važan i relevantan i to u najmanje poslednje 2 godine,
  • Imate posebne veštine ili znanja u poređenju sa drugima iz Vaše oblasti,
  • Priznati ste kao izvanredni u svom polju rada u zemlji iz koje dolazite, ali i međunarodno,
  • Imate dokaze o Vašim dostignućima čiji se značaj nikako ne može umanjiti u budućnosti.

Australijsko društvo u celini mora imati koristi od Vašeg znanja i iskustva bilo u oblasti ekonomije, društvenih nauka, kulture, umetnosti ili sporta.

Ukoliko planirate iseljenje u Australiju, potrebno je da prikažete da ste u mogućnosti da se prilagodite i pronađete zaposlenje u svojoj struci u Australiji.

Ova iseljenička viza za Australiju ne zahteva da prikažete da imate ponudu za posao. Međutim, ponuda za posao u Australiji može da poveća Vaše šanse da Vam kasnije bude odobrena viza.

Talent viza za Australiju i pitanje nominatora

Ova australijska viza može imati jednu otežavajuću okolnost, a to je pronalazak nominatora.

Nominator može biti osoba (fizičko lice) koja je državljanin Australije ili stalni rezident Australije ili državljanin Novog Zelanda koji ispunjava uslove.

Nominator ima nacionalno priznatu i prepoznatu reputaciju u istom polju rada kao i Vi.

Opciono, nominator može, umesto fizičkog lica, biti i neka australijska organizacija koja takođe ima ugled u istoj struci u kojoj i Vi radite.

Uloga nominatora je da potvrdi Vaš uspeh i dostignuća i ukaže na značaj Vašeg doprinosa australijskom društvu, kulturi ili ekonomiji.

Starosna granica za iseljenje u Australiju putem talent vize

Dobra vest jeste da talent viza za Australiju nema starosnu granicu odnosno ograničenja u godinama podnosioca zahteva.

Ipak, podnosioci zahteva mlađi od 18 godina ili stariji od 55 bi trebalo da prikažu da mogu posebno i uspešno da doprinesu Australiji u svom polju rada. Nivo doprinosa treba da bude na višem nivou u odnosu na druge podnosioce koji su 18-55 godina starosti.

Zdravstveni uslov i test karaktera za iseljenje u Australiju

Talent viza  za Australiju, kao i svaka iseljenička viza za Australiju zahteva da prikažete da ste dobrog zdravstvenog stanja.

To podrazumeva da nemate nikakvo poznato zdravstveno stanje koje bi moglo da ugroziti australijsko društvo na bilo koji način, odnosno koje bi Vas sprečilo da prođete lekarski pregled.

Potrebno je da prođete i test karaktera koji se ogleda u proveri Vaše krivične istorije, kao i krivične istorije Vaših pratećih članova porodice.

Talent viza za Australiju i prikazivanje znanja engleskog jezika

Potrebno je da prikažete da kao nosilac ove vize za Australiju imate najmanje funkcionalni nivo znanja engleskog jezika (Functional English).

Ako Vam se u zahtevu za vizu priključuju i drugi članovi porodice, potrebno je da i svi punoletni članovi prikažu da imaju najmanje funkcionalno znanje engleskog jezika.

U suprotnom, morali biste za svaku punoletnu osobu koja Vam se priključuje, a nema funkcionalni nivo engleskog jezika, da platite dodatnu naknadu u iznosu od AUD$ 4,890.

Talent viza za Australiju i troškovi podnošenja zahteva

Postoji naknada za podnošenja zahteva i ona iznosi AUD$ 4,110 za glavnog podnosioca.

Za punoletne pridružene članove porodice glavnog podnosioca plaća se dodatna taksa u iznosu od AUD$ 2,055 po osobi.

Za maloletne članove porodice plaća AUD$ 1,030 po osobi.

Ova naknada plaća se Imigracionom odeljenju Australije prilikom podnošenja zahteva i ne uključuje dodatne troškove poput: troškova nabavljanja i prevoda dokumentacije, lekarskog pregleda, biometrijskih podataka (ako su potrebni), testova engleskog jezika, usluga licenciranog agenta za migracije i ostalo.

Talent viza za Australiju – Život u Australiji za najbolje!

Šta je Global Talent Independent Program?

Global Talent Independent Program daje jedinstvenu priliku visoko kvalifikovanim i talentovanim ljudima za rad u Australiji i život u Australiji.

Cilj ovog programa jeste da privuče talente iz svih krajeva sveta u Australiju dok u isto vreme jača ekonomiju i stvara nove poslovne prilike.

Ukoliko ste dobili pozivnicu za vizu, onda Vam talent viza za Australiju može biti odobrena po ubrzanom postupku, a samim tim i iseljenje u Australiju.

Prioritetne grane industrije za Global Talent Independent Program

Talent viza za Australiju Vam može biti odobrena u kraćem vremenskom roku ukoliko se Vaše zanimanje nalazi u nekoj od sledećih grana industrije:

  • Resursi (Resources),
  • Agrikultura (Agri-food and AgTech),
  • Energetika (Energy),
  • Medicina (Health Industries),
  • Bezbednost, napredne tehnologije i svemirska industrija (Defence, Advanced Manufacturing and Space),
  • Cirkularna ekonomija (Circular Economy),
  • Digitalna tehnologija (DigiTech),
  • Infrastruktura i turizam (Infrastructure and Tourism),
  • Finansijske usluge i finansijska tehnologija (Financial Services and FinTech),
  • Obrazovanje (Education).

Ako ste stručnjak u nekoj od ovih grana, onda postoji mogućnost da dobijete najpre pozivnicu za vizu koja Vam daje veću sigurnost da će Vam talent viza za Australiju kasnije biti i odobrena.

Pozivnica za vizu za Global Talent Independent Program

Da biste dobili pozivnicu za vizu, treba da prikupite potrebna dokumenta i podnesete besplatan zahtev za pozivnicu za talent vizu za Australiju (Expression of Interest).

Ukoliko dobijete pozivnicu, nakon što ste podneli ovaj zahtev, sa pozivnicom možete dalje podneti zahtev za talent vizu i očekivati ubrzanu obradu zahteva.

Dakle, za iseljenje u Australiju preko talent vize imate dve opcije.

Možete odmah podneti zahtev za talent vizu ako ispunjavate uslove. Druga opcija je da probate da dobijete pozivnicu i ukoliko Vam ona bude odobrena, dalje možete podneti zahtev za talent vizu.

Očekuje se da će sa pozivnicom Vaš zahtev za talent vizu biti brže obrađen. Sa odobrenim zahtevom dobijate vizu za iseljenje u Australiju sa kojom odmah postajete stalni rezident Australije.

Uslovi za nominaciju za Global Talent Independent Program

Isto kao i za talent vizu za Australiju, tako i za Global Talent Independent Program potrebno je da imate nominatora. Istog nominatora možete imati i za Global Talent Independent Program i za talent vizu za Australiju.

Za kandidate koji su pretežno usmereni na rad sa tehnologijama, a koji ispunjavaju uslove za Global Talent Independent Program za Australiju, možemo naći odgovarajućeg nominatora za njih u okviru nekih prioritetnih grana industrije.

Visina plate u Australiji preko Global Talent Independent Programa

Od kandidata se očekuje da mogu da ostvare primanja koja iznose ili su iznad sume od AUD$ 153,600. Ova suma se određuje na godišnjem nivou svakog 1. jula.

Prilikom procenjivanja da li kandidat može da ispuni uslov zarade, uzimaju se u obzir sledeće okolnosti:

  1. Trenutna zarada putem ugovora o radu ili platnih lista;
  2. Ponude za posao koje navode minimalno navedenu sumu; ili
  3. Ocene na nedavno završenim master ili doktorskim studijama.

Kako mi možemo da  pomognemo

Budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko:

  • Imate nominatora i potrebna Vam je asistencija na pozivnici za vizu (Expression of interest) u okviru Global Talent Independent Programa ili sa talent vizom za Australiju,
  • U potrazi ste za nominatorom i priznati ste u jednoj od gore navedenih oblasti,
  • Želeli biste da detaljnije popričate sa licenciranim agentom za migracije o Vašim viznim opcijama za Australiju kada se uzme u obzir i talent viza za Australiju.

Možete nam se javiti mejlom na info@baxvel.com ili popuniti upitnik na našem vebsajtu i dobićete od nas odgovor putem mejla.

Za sve koji zakažu konsultacije i kasnije se odluče na dalju saradnju sa nama i angažuju nas za kompletnu uslugu, daćemo popust na cenu kompletne usluge za iznos konsultacije.

Za više informacija, savetujemo da posetite zvanični sajt Imigracionog Odeljenja Australije.

Napomena: Imigraciono odeljenje je 14.11.2020 ukinulo Talent vizu za Australiju potklase 124 (Distinguished Talent visa for Australia Subclass 124), a od 27.02.2021 promenilo je naziv vize 858 iz Distinguished Talent visa Subclass 858 u Global Talent visa Subclass 858. Takođe, lista prioritetnih grana industrije je dopunjena. Ovaj članak je ažuriran u skladu sa pomenutim izmenama.

najnoviji članci