Posao u Australiji – Lista najtraženijih zanimanja 2024

Koji su najtraženiji poslovi u Australiji?

Posao u Australiji mnogima zvuči primamljivo, da li ste znali da Australija nudi bezbroj mogućnosti za zaposlenje? Australijsko tržište rada je vrlo privlačno za inostrane radnike jer nudi dobar kvalitet života i visok životni standard zahvaljujući svojoj izuzetno stabilnoj ekonomiji.

Zbog veoma povoljnih uslova koje ova zemlja nudi, veliki broj ljudi pokušava da pronađe posao i da se prijavi za radnu vizu svake godine. Australija ima veoma nisku stopu nezaposlenosti, ali je konkurencija na tržištu rada velika i zato nije uvek lako dobiti vizu.

Najtraženiji poslovi u Australiji su poslovi iz oblasti medicine, finansija, IT-a, arhitekture i građevinarstva. U nastavku teksta ćemo detaljno istražiti tržiste rada u Australiji, proći ćemo kroz listu traženih i najbolje plaćenih poslova i podeliti sa vama sve neophodne informacije za pronalazak odgovarajućeg posla i odlazak u ovu obećanu zemlju.

Tržište rada u Australiji

Australija poslovi
Rad u Australiji nudi povoljne uslove za razvoj u različitim sektorima

Australijsko tržište rada ima puno benefita jer nudi veoma povoljne uslove za rast i razvoj u različitim poslovnim sektorima otvarajući vrata radnicima i pružajući im stabilne prilike za zaposlenje. Nudi fleksibilne radne uslove i kvalitetno poslovno okruženje uz mogući napredak u svim oblastima.

Australijska vlada želi da privuče kvalifikovane radnike širom sveta kako bi ojačala privredu i ekonomski razvoj zemlje, za pozicije za koje nema dovoljno svoje domaće radne snage jer je domaće stanovništvo sve starije, a potreba za tehničkim uslugama i infrastrukturnim objektima je sve veća.

Gradovi u kojim je najveća potražnja za poslom su Sidnej, Melburn, Brizbejn, Pert i Kanbera.

Kao i u svakoj privredi, postoje poslovi sa zasićenom potražnjom, a postoje i poslovi koji su u deficitu. U nastavku ćemo saznati sve o najtraženijim poslovima u Australiji kao i kako na najlakši način doći do njih.

Koji su to najtraženiji poslovi?

Trazeni poslovi u Australiji 2023.
Australijska vlada želi da privuče kvalifikovane strane radnike i ojača ekonomiju države

U tabeli ispod, saznajte koja su to ograničena zanimanja zajedno sa brojem mesta koje australijska vlada izdaje za određenu grupu zanimanja.

Najtraženiji poslovi u Australiji za 2024. godinu su:

Zanimanje Broj mesta
Registrovana medicinska sestra 17, 859
Nastavnici srednjih škola 8,716
Programeri softvera i aplikacija 8,405
Električari 8,021
Rukovodilac građevinarstva 7,145
Tesari i stolari 6,812
Monteri i mašinisti 6,335
Vodoinstalateri 5,861
Auto mehaničari 5,205
Univerzitetski predavači i tutori 5,042
Zanatlije za zavarivanje 4,866
Advokati  4,535
Menadžment i konsalting 4,526
Lekari opšte prakse 4,257
Menadžeri  4,188
Građevinski radnici 3,919
Vaspitači 3,321
Moleri 3,303
Industrijski i mašinski inženjeri 2,682
Administratori baza podataka i sistema 2,667

Zdravstvena industrija je u celini imala najveći rast i razvoj u poslednjih 5 godina, a očekuje se da će se to nastaviti do 2024. godine i dalje. Zanimanja u ovoj delatnosti koja su najtraženija su medicinske sestre i negovatelji za osobe sa invaliditetom ili posebnim potrebama.

S obzirom na to da građevinska industrija uvek ima potražnju, posebno za tehničarima i radnicima kao što su električari, stolari i vodoinstalateri, nije iznenađujuće što su oni visoko rangirani na listi najtraženijih zanimanja. Čak i ako nemate kvalifikacije za ove poslove, ali imate bogato radno iskustvo, postoji mogućnost da dobijete radnu vizu.

Postoji ogromna potražnja za kvalifikovanim inženjerima svih vrsta. Ovo uključuje inženjere mašinstva, industrije, elektronike, transporta i elektrotehnike.

Automehaničari su traženi širom Australije, a ako ste u specijalizovanim oblastima kao što su automobilski električar, mehaničar za automobilske klimatizacije ili mehaničar kočnica, još bolje.

Ova kategorija takođe uključuje i druge zanate kao što su rad na mašini za obradu metala, radnici na limariji, zavarivači, monteri i proizvođači metala, iako potražnja za određenim specijalizacijama varira u različitim australijskim državama.

Za sva ova navedena zanimanja se smatra da će u narednih par godina imati veliki obim posla. Zbog toga, australijska vlada teži da privuče kvalifikovane strane radnike kako bi dodatno pomogla stabilizaciji u ovim oblastima i ojačala ekonomiju. Detaljnu listu zanimanja možete da pogledate i na Skilled Occupation List koja se nalazi na zvaničnoj stranici australijske vlade.

Ovu listu redovno prati australijska agencija za rad i produktivnost koja prati i prikuplja podatke i jednom godišnje ažurira listu deficitarnih zanimanja.

Ako želite da saznate više o tome šta se podrazumeva pod kojim zanimanjem, možete da odete na vebsajt australijskog statičkog biroa i na desnoj strani stranice gde piše “Search” ukucate šifru svog zanimanja (sa liste). Na prvom linku bi trebalo da piše širi opis vašeg zanimanja i šta se traži od kvalifikacija.

Sada kada znamo koji su to poslovi najtraženiji, pozabavićemo se temom kako doći do ovih poslova, kako pokrenuti proces dobijanja vize i koji nivo stručne spreme je potreban da bi se radilo na određenim pozicijama.

Kako doći do posla u Australiji?

Posao u Australiji 2023.
Jedan od najpoznatijih internet sajtova za pronalazak posla u Australiji je Graduate Careers Australia

Za početak je neophodno da istražite tržište rada i potrebe za radnom snagom u Australiji. Pripremite CV koji će sadržati sva vaša iskustva i postignuća tako da bude prilagođeno poziciji za koju se prijavljujete. Dobro je imati i motivaciono pismo uz CV, sa kojim možete da privučete pažnju poslodavcu i objasnite zašto ste baš vi prava osoba za taj posao.

Postoji bezbroj posrednika za zapošljavanje kao i internet platformi koje mogu da vam pomognu da nađete posao.

Najpoznatiji internet sajtovi za pronalazak posla u Australiji su Graduate Careers Australia (ovaj sajt je odličan ukoliko ste prethodno studirali u Australiji i imate diplomu visokog obrazovanja), JobSearch Australia, Travel Jobs Network, Simply hired, Jora, Seek, i Indeed.

Posao takođe možete tražiti i u brojnim Facebook grupama koje se tiču pronalaska posla, kao i putem LinkedIn aplikacije.

Pored ovih sajtova obavezno posetite zvaničnu stranicu vladinog sajta u Australiji (https://www.australia.gov.au/) kako bi dobili sve neophodne informacije za pribavljanje vize.

Proces viziranja zavisi od vrste vize kao i od individualnih kvalifikacija. Moguće je da vas sponzoriše poslodavac ili da dobijete privremenu ili stalnu vizu koja nije sponzorisana od poslodavca. Više o vizama i procesu apliciranja pročitajte u nastavku teksta.

Trajne radne vize

Trajna radna viza za posao u Australiji
Kako do radne vize u Australiji?

Postoje radne vize za Australiju sa kojim australijski poslodavci mogu da sponzorišu inostrane radnike za vizu trajnog karaktera. Cilj toga je popunjavanje mesta sa nedostatkom kvalifikovanih radnika

  • Nezavisni kvalifikovani radnik – Ovakva viza se podnosi elektronskim putem, a preduslov je da imate od 18 do 45 godina i da ste položili IELTS test engleskog jezika. Važno je da imate radno iskustvo od najmanje 3 godine rada u struci ili oblasti koja je srodna onoj za koju ste se školovali. Za pribavljanje vize radi se i lekarski pregled i potrebno je lekarsko uverenje tj potvrda da ste zdravi i potvrda da ste prošli sve neophodne provere radnih sposobnosti i veština. Veoma bitna stvar je i da ostvarite, pravno gledano, minimum 65 poena na takozvanom Bodovnom testu za kvalifikovane migracije. U praksi je često potrebno da imate više od 65 poena, jer mogućnost dobijanja na osnovu bodova zavisi takođe od konkurencije u trenutku kad radite na vizi. Ako ispunjavate sve od navedenih uslova, pošaljite upit imigracionom odboru, gde ćete navesti svoje kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika i druge relevantne okolnosti. Ukoliko australijska vlada proceni da zadovoljavate sve kriterijume, dobićete pozivnicu za vizu, gde će vam potvrditi da možete da aplicirate za vizu u roku od dva meseca kada ste poziv dobili.
  • Nominovani kvalifikovani radnik – U slučaju ove vize, za vas mora da garantuje država i morate da imate zanimanje koje se nalazi na Skilled Occupation listi i koje je u deficitu. Možete i direktno da se obratite državi tj gradu u kojem želite da radite, i ukoliko želite država tj grad da vas sponzoriše, potrebno je da ispunite dodatne uslove pored onih koje nezavisni kvalifikovani radnici treba da ispune. Uslovi variraju zavisno od države/grada.
  • Sponzorisani radnik – Ukoliko pronađete poslodavca koji će garantovati za vas i ponuditi vam radno mesto, možete da dobijete vizu sponzorisanog radnika. Potrebno je da vaše zanimanje bude na listi traženih i deficitiranih poslova u Australiji. Dolazak u Australiju na osnovu sponzorstva poslodavca je često najbrža vizna opcija koja može voditi ka stalnom boravku.

Navedene radne vize dozvoljavaju radnicima da dovedu sa sobom članove uže porodice.

Pored trajnih viza, postoje i opcije za privremene radne vize. U nastavku teksta saznajte nešto detaljnije o tome.

Privremeni rad u Australiji

Privremeni rad u Australiji
Privremeni rad zahteva posedovanje Temporary Graduate vize ili Temporary Skill Shortage vize

Privremeni rad u Australiji zahteva posedovanje posebne vrste vize. Postoje dve vize za privremeni rad i to su Temporary Graduate viza i Temporary Skill Shortage viza.

Temporary Graduate viza je namenja inostranim studentima koji su završili studije u Australiji, i ona omogućava privremeni ostanak i sticanje radnog iskustva nakon završetka studija. Postoje dve vrste ove vize, a to su:

  1. Graduate Work Stream – Za ovu vizu potrebno je da se vaše zanimanje za koje ste stekli znanje i viši nivo obrazovanja u australijskoj ustanovi, nalazi na listi traženih poslova u Australiji. Ova viza omogućava da ostanete u zemlji do 18 meseci.
  2. Post Study Work Stream – Namenjena je studentima koji su svoje visoko obrazovanje stekli i završili u Australiji, uz minimalne studije od 2 godine. Ova viza omogućava da se ostane i radi u Australiji 2 godine ako imate završene osnovne studije, 3 godine ako imate završen master i 4 ukoliko imate završene i doktorske studije.

Temporary Skill shortage viza je viza koja omogućava život i rad u Australiji u periodu od 1 do 4 godine. Ova viza je namenjena svima koji imaju poslovnu ponudu od strane australijskog poslodavca za poziciju za koju se traže određene veštine i prethodno već steknuto radno iskustvo.

Morate da imate dokaz da imate sve kvalifikacije koje se traže i neophodno je položiti međunarodni test iz engleskog jezika, kao i da se prilože svi obavljeni lekarskei pregledi i procena karaktera.

Ova viza ima svoje 3 podvrste koje nude različite mogućnosti, a to su:

  1. Short-Term Stream – Poslodavac vas sponzoriše ukoliko se vaše zanimanje nalazi na listi SOL zanimanja. Viza važi 2 godine, a oni koji ispunjavaju uslove International Trade Obligation-a, mogu da ostanu najviše 4 godine.
  2. Medium-Term Stream – Viza koja važi 4 godine i nalazi se na dugoročnoj ili regionalnoj listi deficitarnih zanimanja.
  3. Labour Agreement Stream – Ova viza poslodavcu omogućava da sponzoriše inostrane radnike da dođu i rade u Australiji uz uslov da pre toga potpišu ugovor o radu sa vladinim organima.

Pored ovih navedenih viza za privremeni rad i boravak u Australiji postoji još veliki broj različitih viza koje takođe omogućavaju ostanak u zemlji na određeno vreme. Najbitnije je da detaljno istražite sve opcije i vidite koja viza najviše odgovara vama i vašim kvalifikacijama. Za svaku vrstu TSS privremene vize važno je da imate poziv od strane poslodavca ili kompanije za koju ćete raditi.

Ponuda za posao u Australiji

Postoje mnogobrojne privremene radne vize za Australiju od kojih se neke jednostavno i prilično lako dobijaju, uz minimalne troškove, ali za te radne vize mnogi ne znaju i ne razmatraju ih.
Dakle, postoje radne vize koje mogu da se dobiju prilično brzo i za koje nisu potrebne određene kvalifikacije, radno iskustvo ili položeni ispit iz engleskog jezika, ali je potrebna stručna pomoć registrovanog migracionog agenta ili imigracionog advokata.

Ako imate ponudu za posao za rad u Australiji i niste sigurni za koju vizu da se prijavite, kontaktirajte nas da vidimo kako možemo da pomognemo.

Australija nudi bezbroj poslovnih mogućnosti

Australija je izuzetna država koja nudi puno novih poslovnih mogućnosti. Život i rad u Australiji su puni izazova, ali isto tako, ova zemlja ima dobre poslovne prilike koje omogućavaju napredak u puno delatnosti. Raznovrsni poslovni sektori, velika potražnja za radnom snagom i sigurno i stabilno ekonomsko okruženje čine ovu zemlju jednom od najprivlačnijih destinacija za budući rast i razvoj.

Ukoliko ste baš Vi zainteresovani za život i rad u Australiji, možete nas kontaktirati u slučaju svih dodatnih pitanja i nedoumica ili zakazati konsultaciju. Javite nam se putem mejla na info@baxvel.com ili popunite upitnik na našem sajtu gde ćete dobiti odgovor sa svim daljim informacijama i uputstvima koja se tiču rada i pronalaska posla u Australiji.

____________________________________________________________________________________

* Baxvel je konsultantska agencija koja pruža usluge imigracione asistencije prilikom prijave za sve vrste viza za Australiju.

Odricanje od odgovornosti: Baxvel nije agencija za zapošlavanje, niti pruža usluge posredovanja u pronalaženju posla, niti regrutuje kadrove.

* Informacije na sajtu, vezane za posao i migraciju u inostranstvo su isključivo informativnog karaktera.

najnoviji članci